1600 студенти повече избират да учат в Пловдив и областта
1600 студенти повече избират да учат в Пловдив и областта / dariknews.bg

През настоящата учебна 2014/2015 година общият брой на студентите в Пловдивска област, включващ записаните в четирите образователно-квалификационни степени („професионален бакалавър“, „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“), възлиза на малко над 41 хиляди, което е с 1600, или с 4% повече, в сравнение с предходната година, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

23 хиляди са студентите в областта, които през тази година се обучават за придобиване бакалавърска степен, като българските граждани съставляват над 97% от всички записани.

Най-много са студентите, които се обучават по специалности в област „Стопански науки и администрация“- близо 14%, следвани от „Подготовка на учители и науки за образованието“- над 13%. Най-малък е делът на студентите, обучаващи се в областите „Опазване на околната среда“, „Социални дейности“ и „Математика и статистика“.

Това са и най-предпочитаните области, в които студентите решават да се обучават за придобиване на ОКС „магистър“, отчитат от НСИ.

Все повече чуждестранни студенти избират университети в Пловдив и областта за своето висше образование. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Гърция- над 40%, следван от тези от Турция – близо 26%, и от Великобритания – 8%.

1600 студенти повече избират да учат в Пловдив и областта
netinfo