15 пловдивски фирми на търговете за военните бази?
15 пловдивски фирми на търговете за военните бази? / netinfo
Първите търгове за възлагане на поръчки по изграждането, обслужването и доставката на стоки и услуги за българо-американските бази у нас се очаква да стартират в средата на следващата година. Това заяви пред Дарик началникът на управление “Логистика” в ГЩ на БА бриг. ген. Бойко Рабаджийски по време на специализирания семинар в Новотел Пловдив за обучение на български компании в американското законодателство в областта на обществените поръчки.

Според него процесите са се забавили, за да могат нашите фирми да усвоят сложните процедури на американското законодателство в областта на обществените поръчки, събрани в 800 закона. При търговете за базите в България българските компании ще се конкурират с мултинационални концерни, румънски и други чужди фирми, прогнозира бригаден генерал Рабаджийски.

Конкретен интерес към поръчките за американската армия проявиха 15 пловдивски фирми, сред които Захарен комбинат “Кристал”, хотел “Лайпциг”, “Градски транспорт”, ТЕД инвест, БЕЛЛА холдинг, мандра Маджаров, Филкаб, козметична компания “Розаимпекс” и компании от строителството, каростроенето и климатичното оборудване.

Продължителността на договорите за обслужване и изграждане на военните бази, които ще се провеждат по американското законодателство, ще бъде различна, в зависимост от характера на доставката, но се очаква по-големите да са със срокове минимум 3 години.

През последните години български фирми са печелили по-малки поръчки за обслужване на американските въоръжени сили и са доказали, че могат да изпълняват поетите ангажименти, заяви директорът по доставките в Американската армия Марк Лумър. В четвъртък ще бъде обявено името на наша компания, която като подизпълнител ще зарежда щатските войници в Румъния с Кока-кола. Друг български производител има шанс да спечели доставките на минерална вода за американския контингент в Ирак.