116 училища получиха подарък – портрети на възрожденци
116 училища получиха подарък – портрети на възрожденци / МОН

Регионалното управление по образованието в Пазарджик подари на всички 116 училища в областта фотокопия на портрети на наши възрожденци, съобщи началника на ведомството Валентина Кайтазова.

Образите са рисувани от известни български художници и са изложени в най-големите музеи и театри в страната. Целта е училищата да разполагат с копия на най-добрите художествени творби, представящи български исторически личности. Първите три дарени портрета са на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, рисувани от Иван Солаков, Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Оригиналът на портрета на Ботев се намира в родната му къща в Калофер, докато този на Вазов е в Народния театър „Иван Вазов“.

116 училища получиха подарък  портрети на възрожденци
netinfo
Цената на един комплект е около 4 лева и се покрива от Министерството на образованието. Към портретите са добавени интересни факти от живота на възрожденците или емблематични техни цитати.

В бъдеще училищата ще получат още портрети на исторически личности. Сред тях ще бъдат хан Аспарух, цар Симеон Велики, Св. Св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Найден Геров, Стефан Стамболов и др. Предвижда се част от портретите да бъдат подарени за 3 март и 24 май.