Кешкек
Кешкек / снимка: Тина Соколова
Тон и 300 кг кешкек ще бъде приготвен днес и утре в пазарджишкото село Радилово, а с ястието ще бъдат почерпени участниците и гостите в двудневния Национален фестивал на кешкека и народните умения. Продуктите за местния специалитет са дарени от 12 семейства, в които има новородени.

Атрактивният празник е организиран от читалище „Зора-1903“ със съдействието на Платформа АГОРА, местния бизнес и семейства, сдобили се с рожби. Това не е случайно, тъй като в основата на всичко е стара легенда, запазена от времето на траките. Тя разказва, че преди векове, когато селото се казвало Войново, жените трудно зачевали и раждали мъртви деца.

Всеки ден отправяли молитви към тракийската богиня на плодородието Бендида. Тя се явила в съня на млада жена и обещала да помогне, като заръчала роди ли се бебе, родителите му да раздават „кеша“ (каша от булгур) на всички в селото. Ястието трябвало да бъде от най-хубавото жито, смляно между едри камъни и измито 9 пъти, докато водата стане бистра като сълза. Богинята заръчала още то да се свари в мълчана вода донесена от бременна булка, а при варенето хората да наричат бъдещото дете да е здраво, силно, работно, да е с чиста душа като зърното. Обещанието на Бендида се изпълнило, а оттогава своеобразният курбан за благодарност се е превърнал в символ на новия живот. Раздава се преди всяка сватба и след всяко раждане.

Празникът, посветен на божественото ястие, започва с показно как се готви кешкек – в двата фестивални дни от 8,00 часа сутринта. Булгурената каша ще бъде забъркана в 11 казана. Организаторите отново ще представят на сцена и тракийската легенда за кешкека.

Всичко в програмата е свързано с бита на старите българи от селото. Концертът включва фолклор и представяне на обичаи, музикални и танцови умения от Радилово и гостуващи групи. Планирана е и презентация на тема „Как да се храним здравословно с булгур“, основният продукт за кешкека. Майстори ще покажат как сами да си направим захарни петлета. Предвидени са уроци по народни и модерни танци, игрите на баба „Чарти“ и „Гальо Портальо“, както и специален поздрав от хип-хоп групата при Народно читалище „Зора“. Вечерта ще завърши с народни хора и танци.

И в двата дни площадът ще бъде изпъстрен от изложба-базар на храни, земеделски продукти, сувенири.

Фестивалът e създаден като местен празник през 2011 година. Още с първото с издание печели специална награда от Платформа АГОРА за гражданска инициатива, насочена към развитието на местния поминък и туризма в региона.

Буди жив интерес интерес и скоро прераства в Национален фестивал на кешкека и народните умения. Тази година предстои осмото му издание, а с всяко следващо програмата се обогатява от организаторите с нови и нови елементи и атракции, като стремежът е повечето от тях да са свързани с местните бит и култура.