agrobiznesmen
agrobiznesmen / zmh

„Искам да ви уверя, че и в следващата година ще има пълна предсказуемост в министерството и структурите  му, за да може да работи агросекторът успешно“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов на церемонията за наградите "Агробизнесмен на България - 2018" на в. "Български фермер". Той връчи приза на Светла Стоянова, зърнопроизводител от Плевенско, която започва преди 20 г. с обработката на 40 дка наследствени земи, за да достигне днес стопанството й над 20 000 дка.
„Почти 2,5 млрд. лв. са изплатени на земеделци през 2017 г., средствата са с 200 млн. повече от 2016 г. През последната кампания плащанията бяха регулярни  според индикативния график, без забавяния, които да са повече от няколко дни“, каза още Порожанов.
Министърът разказа пред представителите на бранша, че се работи много усилено по закона за поземлените отношения.  По препоръка на парламента в него се включват и темите с арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на следващия месец ще  бъде качен окончателният вариант на проектозакона за обществено обсъждане. „Очакваме  асоциациите и земеделците да имат активна позиция, така че да се получи един добър документ, за да има устойчивост в сектора", заяви Порожанов. Относно обвързаните производства той обясни, че се е работило в посока на това да има по-голяма справедливост в плащанията - за плодове и зеленчуци, както и животновъдството, за да се покрива относително еднакъв процент от себестойността.

"Агробизнесмен на България“  е един форум, който дава апогей на всяка една земеделска година. Смятам, че и настоящата , въпреки че имаше определени трудности в някои отрасли, беше доста добра", каза още Порожанов и добави: "Господ ни пожали, защото много страни в Западна Европа, Прибалтика и Скандинавския полуостров пострадаха от сушата, надявам се, че Той ще бъде с нас и през следващата година".
„Важна е темата за Общата селскостопанска политика, в момента дебатът тече. Основни теми, които ви вълнуват са таван на плащанията, процент обвързано производство, какъв ще е стратегическия план. В момента се подготвя заданието за т.нар. SWOT- анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора. Това ще е един изключително важен документ", заяви още земеделският министър.  Той анонсира, че с кръгла маса ще стартира кампания за промотиране на българските  храни. „Ние подкрепяме българските производители,  подкрепете ги и вие!“, призова министър Порожанов.