zatvor
zatvor / dariknews.bg

„Затворът в Белене няма да бъде закрит!“. Това беше категоричният отговор на Цецка Цачева - министър на правосъдието на Република България, на зададения й от народния представител Васил Антонов въпрос: Какви действия ще предприеме за подобряване условията на работа и изтърпяване на наказанията в Затвора-Белене, за да не заличи от картата на териториалните единици в страната Белене като град.

Министър Цачева не успя да даде конкретика за съдбата на съществуващия понтонен мост, който е връзката между град Белене и остров Персин, където е разположен затворът. Тя, обаче, потвърди, че в началото на месец март трябва да бъдат предоставени становища, както от нея като правосъден министър, така и от Общинския съвет в Белене и от министъра на околната среда и водите пред министъра на регионалното развитие и благоустройство по отношение на възможностите за съществуване на място за лишаване от свобода на територията на природен парк.

Васил Антонов беше категоричен, че за жителите на Белене затворът е един от основните работодатели на територията на общината.
„Служителите са близо 200 души - голяма част, от които живеят в малкия крайдунавски град. В него работят и хора от областния град Плевен. Ако не бъде запазен, това ще е още една стъпка към замирането на и без това, обезлюдяващ се град, в който жителите не виждат перспектива за себе си и децата си и се чувстват огорчени от отношението на държавата“, допълни Антонов.