Затворници завършиха курс по православно вероучение
Затворници завършиха курс по православно вероучение / Личен архив

С тържество, почерпка и раздаване на дипломи завърши курсът по православно вероучение в Ловешкия затвор. Водещ на курса бе отец Кънчо Кабадийски, ефимерий на затвора.

«Лишените от свобода също са хора като нас, те също имат потребности. В затвора те осъзнават, че животът има и друга страна, именно тази друга страна се засяга в курсовете по православно вероучение. Самите курсове се провеждат в параклиса на затвора и включват освен задължителната теоретична част, която въвежда във вярата, също и свободни разговори, дискусии, мнения. По различен начин лишените от свобода са мотивирани да участват в живота на параклиса, може би най-големият стимул за това е свободата, която се усеща тук. Бог е създал човека свободен и в храма, без значение къде се намира той, тази свобода по невидим начин винаги присъства и се усеща», казва отец Кънчо Кабадийски.

На въпроса "Какво получихте от курса по православно вероучение и промени ли ви той по някакъв начин" Мартин Маринов от ловешкия затвор отговаря: "Разбрах, че Църквата не е толкова далече от хората, колкото си мислех преди това, и че Бог не ме е забравил".

В параклиса на Затвора се списва и вестник - "Вяра и Живот", в който активно участват и лишените от свобода. Въпреки, че още е далеч, тук вече подготвят програма за Рождество Христово.