kmet na pleven
kmet na pleven / netinfo
По повод сигнал, подаден от Второ РПУ-Плевен до Община Плевен за вдигане на шум в късните часове на денонощието, ще бъде извършена проверка на четири заведения в центъра на Плевен. В тази връзка кметът на Плевен Георг Спартански коментира, че районът около заведенията "Модерно", "Хавана", "Ъндърграунд" и "Анаконда" в центъра на града е място, където вече са станали две убийства и има регистрирани 14 криминални деяния, извършени за кратък период от време.

„Не можем да обвиним собствениците на заведенията за това, че някои от техните клиенти са с такива прояви, но имам писмо от  шефа на Второ РПУ, да се преразгледа въпроса за режимите на работа в тези заведения“, каза кметът.
„Там постоянно в малките часове стават сбивания, криминални прояви и сборища на такива елементи. Имам писмо от шефа на Второ РПУ да се преразгледа въпроса с режимите на работа на тези заведения. Ние приехме Наредба, с която регламентирахме, как и при какви условия увеселителни заведения – в жилищни или в не жилищни сгради, могат да претендират и да получат удължено работно време.
Тези заведения, с изключение на „Модерно“ нямат издадено разрешение за удължено работно време т.е. работата на останалите три заведения трябва да приключва в 00:00 часа, тъй като не се намират в жилищни сгради, както е описано в Наредбата“, каза Георг Спартански.

Кметът уточни, че „Модерно“ са подали заявление с искане за удължено работно време до 06:00 ч. сутринта и то е получено с оглед на това, че от ОД на МВР-Плевен са дали на общината съгласувателно писмо, с което не възразяват, заведението да получи такова удължено работно време.
Георг Спартански припомни, че от 2015 година има нови изисквания в Закона за туризма и съгласно тях ще се наложи извършване на проверка относно подновяването на документите за извършване  на дейността на заведенията.
„Тези заведения са с безсрочни лицензи от времето когато са получавали категоризация. Съгласно измененията в Закона за туризма има определен срок на категоризацията, която трябва да се поднови след изтичане на срока. Затова Инспекторатът към общината ще се осведоми от собствениците на тези заведения относно това, имат ли прекатегоризация и необходимите документи за продължаване на дейността им".
Кметът каза, че ако това не е извършено от 2015-та г. до сега, би трябвало заведенията да преустановят работа и да подадат документи за получаване на новата категоризация.
„Ние нямаме право да им отнемаме разрешителнното за дейност, но имаме право да сезираме Комисията за защита на потребителя, която може временно да ги лиши от лиценз за извършване на дейността им.  Нашите претенции към собствениците на тези заведения са, да се спазват шумовите ограничения и да се спазва работното време“, каза Георг Спартански.