Започват проверки на язовирите и хидротехническите съоръжения в Ловешко
Започват проверки на язовирите и хидротехническите съоръжения в Ловешко / netinfo

Специална комисия започва инспектирането на язовирите и хидротехническите съоръжения в Ловешка област от 23 март, информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Ловеч. В нея влизат представители на Гражданска защита Ловеч, Басейнова дирекция "Дунавски район" и областната администрация.  

По утвърден график членовете на комисията ще се срещнат със собствениците и ползвателите на водните обекти и ще се проверява валидността на аварийните планове, системата за информиране и състоянието на стените, преливниците и на други техни конструктивни елементи. Ще бъдат направени съответните предписания на отговорните длъжностни лица.

При проверки, които са извършени през миналия месец, е прегледано състоянието на речните корита на основните реки в Ловешка област, които се намират извън населените места, информират още от Гражданска защита. На контрол са били подложени онези участъци от речните корита, които по мнение на кметовете на общини представляват непосредствена заплаха за нормалното функциониране на инфраструктурните обекти и за нарушаване на екологичните дадености на прилежащите територии. В хода на инспекцията е било проверено и състоянието на дигите, измененията в речните корита и изправността на различните хидросъоръжения. Комисията е направила обобщаване на резултатите и предстои подготовката на предложения до областния управител за подобряване на състоянието.

След приключването на проверката на язовирите предстои и изготвянето на обобщен доклад за състоянието на водните обекти, за мерките, които трябва да бъдат предприети за подобряване на тяхното състояние. В него ще бъдат описана и възможността да бъдат поискани средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за намаляване на опасността от наводнения.