Започват Лауреатски дни Катя Попова
Започват Лауреатски дни Катя Попова / Вероника Христова

С джаз концерт от 18.00 часа тази вечер в Централ Мол Плевен ще бъде дадено началото на 27-мия Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". Концертът под надслов "Класиката среща джаза" е част от съпътстващата програма на фестивала и ще представи на плевенската публика джаз секстет "The Belles". И тази година голямото музикално събитие е организирано и финансирано от Община Плевен със средства от общинския бюджет.

В него ще се включат изпълнители от България, Франция, Русия, Македония, Германия, Гърция, Белгия, като участие тази година ще вземе и Плевенска филхармония. Селекцията на гост-солистите е направена от компетентно жури в състав: Асен Бояджиев - преподавател в Музикална Академия Хановер, Деница Лафчиева - кларинетист и докторант в Кралската музикална академия в Лондон, Дарина Такова - оперна прима, Пламена Мангова - пианист и Лауреат от конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел, Светлин Русев - концертмайстор на оркестъра на Френското национално радио.

Учреден през 1966 като ежегоден празник, фестивалът от третото си издание носи името на оперната прима Катя Попова /1924 - 1966/. Със своята периодичност - всяка нечетна година, представя постиженията на новата генерация в европейското и световно изпълнителско майсторство, успехите на българската певческа и инструментална школа.


По регламент участниците във Фестивала трябва да не са по-възрастни от 32 години, да са носители на награди и лауреатски звания от престижни международни музикални конкурси в предхождащите три години преди поредното издание на Лауреатските дни. През годините фестивалът е давал повод за среща и на импресария и президенти на световни фестивали: "Чайковски", Москва; "Й.С. Бах", Лайпциг; "Тибо", Париж; "М. Калас", Атина, "Флеш", Лондон и др.

Част от неизменния му музикален колорит е Плевенска филхармония и участници като камерен ансамбъл "Софийски солисти".
В изданията на Лауреатски дни "Катя Попова" са представяни млади музиканти и оперни гласове от над 22 страни на света, а някогашните млади български надежди, очаровали фестивалната публика, днес вече са сред най-големите ни имена на световните сцени.

Тази година диригенти на фестивала са Йордан Дафов и Григор Паликаров. Солистите, на чиито изпълнения плевенската публика ще може да се наслади, са тромпетистът Александър Бати от Франция, кларинетистът Дмитрий Расул-Кареев от Русия, тенорът Дарко Нешовски от Македония, германското Клавирно трио "ИМАЖ", известната плевенска пианистка Дора Делийска, тромбонистът Ангелос Критикос от Гърция, Духов квинтет София, пианистът Евгени Черепанов от Русия, сопраното Гергана Русекова и цигуларят Йосиф Иванов от Белгия.

Организаторите са създали специален уеб сайт за фестивала, на който любителите на класическата музика могат да намерят подробна информация на организацията, участниците и програмата по дни и часове - www.laureatedays.net. Всички концерти са напълно безплатни за посещение.