Започва 28-мо издание на Лауреатски дни КатяПопова
Започва 28-мо издание на Лауреатски дни КатяПопова / dariknews.bg

От 9 до 12 октомври в Плевен ще се проведе поредния Международен музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".

"В 28-то му издание ще участват лауреати на конкурси от много високо ниво. Юлианна Авдеева от Русия, която печели през 2010 година конкурса за пиано "Шопен" в Полша, Бонян Тиан от Китай, спечелил конкурса "Джордже Енеску" в Букурещ - Румъния с виолончело, Вит Отахал - тромпетист от Чехия, Зорница Иларионова цигулка и Стефан Бонев - представители на школи от Мадрид и Хамбург", разказа за Дарик Мартин Кърнолски, един от организаторите на музикалния фестивал и обясни, че по - голямата част от българските участници в лауреатските дни са свързани по някакъв начин с Плевен.

Лауреатски дни "Катя Попова" имат за цел да представят постиженията на млади музиканти от България и чужбина на европейска и световна сцена. Регламентът на фестивала изисква от участниците да са носители на лауреатски звания от престижни международни музикални конкурси.

Фестивалът е създаден през 1966 година с идеята да се организира ежегодно. През 1969 година приема името на оперната прима Катя Попова.

Мартин Кърнолски уточни, че предвидената Кръгла маса с участие на директорите на културните музикални институти в България, най - вероятно няма да се състои поради това, че сега започва активния сезон за всички и практически няма как да се съберат в един ден, но гост на лауреатските дни ще бъде Стефан Илиев, който е експерт в Министерството на културата и преподавател по мениджмънт.

Сред съпътстващите мероптиятия е творческата среща - майсторски клас на тромпетиста от Чехия Вит Отахау с класовете по медни духови инструменти в НУИ "П. Пипков" - Плевен. На тази среща, гостът от Чехия ще сподели опита си и ще покаже свои техники и виждания в областта на тромпета и изобщо на медните духови инструменти.

След приключването на концертната част на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова", ще бъде разгледан снимковия материал, изработен от трима фотографи, ангажирани със заснемането на концертите и ще бъде направена фотоизложба във фоайето на зала "Катя Попова", отразяваща хода на лауреатските дни.

„От първи октомври имаме нов главен диригент, това е маестро Цанко Делибозов. Той е известен български диригент, работил последните шест години в Софийска опера, преди това е бил главен диригент в Русенска и Пловдивска филхармония. Дирижирал е и в чужбина и аз съм убеден, че това ще е една нова стъпка в развитието на плевенския симфоничен оркестър", сподели директорът на Плевенска филхармония, Евлоги Илиев.

Според Мартин Кърнолски, датата на която новият главен диригент на Плевенска филхармония встъпва в длъжност е знаменателна: "Това е първи октомври - "Денят на музиката" и аз като човек, ангажиран с организацията на фестивала съм щастлив, че на такъв капацитет като него се пада да дирижира първия - откриващ концерт на Международните Лауреатски дни "Катя Попова".

Първият концерт на Плевенска филхармония, която по традиция е и домакин на фестивала е на 9 октомври, когато е и откриването на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова", под диригентската палка на маестро Цанко Делибозов а вторият концерт на филхармонията в рамките на фестивала е на 12 октомври, при закриването на Международните лауреатски дни "Катя Попова", когато диригентската палка ще е в ръцете на маестро Григор Паликаров.

Откриването на Международния конкурс Лауреатски дни "Катя Попова" е на 9 октомври в залата на ДКТ "Иван Радоев" - Плевен от 19:00 часа.