1
1 / obshtina levski
В навечерието на Националния празник -3 март кметът  на Община Левски  Любка Александрова посрещна  актрисата Анна Мария Петрова-Гюзелева изпълнител на главната роля - Неда Задгорска, в сериала "Пътят към София"  с който  е чествана 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1878 г.
Гости и домакини се закичиха с мартенички на  1 март по традиция преди срещата –разговор посветена на Националния празник и изкуството на  , актрисата , поетеса, балерина, хореограф и преподавател  Анна Мария Петрова-Гюзелева . Актрисата подари на Любка Александрова  своята последна , четвърта стихосбирка „…А душата знае”. 
40 години след  премиерата на сериала ,за Неда -Анна Мария Гюзелева пътят в киноизкуството и популяризиране на българската култура продължава и стига до Рим.За  постиженията на съпругата на големия бас Никола Гюзелев, почетен гражданин на гр.Павликени ,разказа Ганчо Алексанров.

gjuzeleva
obshtina levski

Едва 17 годишна Анна Мария  Петрова –Гюзелева дебютира в киното.Тя  е избрана за главната  роля  в сериала "Пътят към София" от над 300 кандидати.
Анна Мария  Петрова –Гюзелева: «Този филм за мен беше истински урок по родолюбие докоснат с душата ми .Аз наистина навлязох в истинската история на Освобождението и това е благодарение, както на автора Стефан Дичев и на книгата  и на сценария, така и на режисьора Николай Машченко, който обичаше България безкрайно и истински в сърцето си.Тази роля подсили моята обич към България.»
С топло чувство тя разказа за филма  направен по романа на Стефан Дичев»Пътят към София »,който е и негов сценарист, а  съпругата му  Лилиана,страхотна художничка , е нарисувала  портрети, които актрисата пази до днес. «Навърших пълнолетие в първия си ден на снимачната площадка. Снимахме в Пловдив и режисьорът ми подари цветя, имам снимки от този момент.Заради филма шест месеца отсъствах от училище. Хората и досега ме разпознават от този филм, защото често го пускат по БНТ.”

gjuzeleva
obshtina levski

За  страхотния  екип  и незабравими актьри - Георги Георгиев- Гец, Петър Слабаков, Константин Цанев и много други български и руски, съветски актьори на  една мега продукция с широка финансова подкрепа по онова време ,припомни Анна Мария  Петрова –Гюзелева. В отговор на поставените и въпроси разказа интерени моменти от работата на снимачната плащадка.
Вълнуващи моменти от Руско-турската освободителна война с  кадри от филма „Пътят към София”, в който Анна Мария играе ролята на Неда бяха прожектирани на продължилата близо два часа среща .
Желанието на актрисата  за друг изказ, освен на сцената, освен пред камера се поражда в раните младежки години . Стихосбирката  „..А душата знае”е четвъртото и лирично откровение пред читателя .На срещата  с хората в град Левски тя прочете избрани стихове и сподели ,че има публикции  и в много алманаси  в Италия .А преди 2 години е имала честа да бъде приета  и в Тракийското дружество.

gjuzeleva
obshtina levski

40 години от премиерата на филма,който има определяща роля за  пътя ,който избира на  Анна Мария Петрова -Гюзелева , тя се снима  в  над 50 игрални филма, сериала и копродукции на България,Италия,Германия ,Франция и САЩ. Заема много и различни престижни позиции.Тя е член на италианския национален орден на журналистите ,на СБЖ ,член на журито на италианската филмова академия ,кино и телевизионен продуцент в Италия и България. .. За своето поетично творчество получава Първа награда от Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г. Голямата награда за култура и поезия на Италия през 2012 г. и много други.…Тръгва  от "Пътят към София" и стига до Рим. 
През 2007 г. създава Бианале на българската култура  и изкуство в Рим, за да се заговори за България с положителни думи,  да  подсили едно съществуващо вече добро впечатление създадено  в Европа и света от нашите певци и спортисти.
« Исках да се заговори за български автори в литературата , в музиката в изкуството , за български изпълнители, да може да се чуе за  Панчо Владигеров, за Иван Вазов, за Пенчо Славейков, Петко Славейков, Яворов, Вапцаров и много други….»

gjuzeleva
obshtina levski

Богатата си разнообразна дейност определяя така: «За една бивша барелина е нормално да премине обучавайки се вече в хореограф или като преподавател.За една актриса е също нормално да премине от опита си от толкова филми вече да премине оттатък камерата и да стане  режисьор или продуцент. В моят случей продуцент още от 1993-та, със филми в Италия, България , игрални , документални, късометражни, ….»
Големият Никола Гюзелев среща за първи път в операта, когато като ученичка играе във Валпургиевата нощ от „Фауст“, а той пее Мефистофел. След разговори  зад кулисите, по телефона , постепенно идва любовта .«…Ами аз съм снаха на Павликени, който не го знае. Тъй като  съм родена в Лом и израсла във Враца до 9 годишна възраст, след това как да кажа насадена софианка.  Обичам България особенно вашият регион, не защото съм тук сега…. Тази царска кръв… Тука вашите  земи са едни от първите , където са се създали древните български столици…Никола много  харесваше Георги Парцалев и те имаха наистина топли приятелски отношения, наистина колегиални. Той ми е разказвал колко много  го цени. ..За мен Парцалев беше Number one»
Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари на Анна Мария Петрова-Гюзелева , слънчев и светъл човек  с богата биография за прекрасната среща, за  възможостта да припомним родолюбивите послания на филма  и актьорите станали  символ на българите борили се за свободата си, пред Националния празник .Благодари за срещата  с една истинска българка ,една пораснала Неда ,с която няма как да не се гордеем с това което прави по света за българите .Благодари за българщината ,която остава в сърцата на всеки …
Топли чувства и радостно вълнение ,цветя ,подаръци  и много снимки  белязаха първото гостуване на Анна Мария Петрова-Гюзелева под патронажа на кмета на Общината в град Левски с пожелание  за нови срещи