Юбилейна изложба с творби на Ангел Спасов показва столичната галерия „Шипка
Юбилейна изложба с творби на Ангел Спасов показва столичната галерия „Шипка / dariknews.archive

Юбилейна ретроспективна изложба „130 години от рождението на Ангел Спасов /1884-1974/ - скулптура, живопис и рисунки" ще бъде открита на 5 март от 18:00 часа в галерията на ул. „Шипка" 6 в София.

В експозицията ще бъдат показани творби от фонда на плевенската галерия „Илия Бешков", които ще останат експонирани в столицата до 20 март, съобщават от Съюза на българските художници /СБХ/. Съюзът е организатор на изложабата, съвместно с Община Плевен и галерия „Илия Бешков".

Скулптор без аналог в българската пластика, радетел за творчество и учител на поколения плевенски художници, Ангел Спасов е едно от преоткритите имена в българската художествена история. Роден през 1884 г. в Плевен, през 1904 г. постъпва в Рисувалното училище в София, където учи живопис при проф. Иван Мърквичка и скулптура при проф. Жеко Спиридонов.

През последните две години на обучението си /1910-1911 г./, Ангел Спасов посещава Венеция, Флоренция и Рим. Член е на Дружествата „Съвременно изкуство" и на „Севернобългарските художници". Живее и работи в Плевен до смъртта си.

Днес цялото художествено наследство и библиотека на Ангел Спасов се съхранява в ХГ „Илия Бешков" в родния му град Плевен.