Възстановяват въжения мост над река Осъм в Ловеч
Възстановяват въжения мост над река Осъм в Ловеч / lovech.press

Проект за възстановяване на един символите на Ловеч - въжения мост, получи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, съобщиха от пресцентъра му. Той е дарение от Ротари клуб на общината и бе тържествено връчен на градоначалника от президента на ловешките ротарианци Николай Начев. Проектът е изработен от колектив с ръководител арх. Милко Митков по идея на ротарианците. Общата му стойност е около 18 хил. лв., но авторският колектив също се включил в благотворителната акция, организирана от ротарианците, и те на практика са платили около 6 хил. лв., събрани по време на благотворителен бал през февруари.

„Идеята за възстановяване на въжения мост дойде спонтанно в разговор между приятели. Тогава споделих, че моят дядо е бил технически ръководител при изграждането на обекта „Въжен мост" и всички обекти в парка „Стратеш". От там се роди идеята за възстановяването", разказа Николай Начев. Освен моста ще бъде възстановен и подходът към „Стратеш". По думите на президента на Ротари клуб - Ловеч, това е един мащабен проект, реализирането на който изисква много средства, които ще бъдат осигурени чрез дарения. „Приемете този проект с отговорността да бъде реализиран", обърна се Начев към кмета при връчването на дарението.

„За мен е чест, че получаваме готов инвестиционен проект, свързан с реализирането на отдавнашна мечта на ловчалии - възстановяването на въжения мост. Със символичното предаване на проекта в Деня на християнското семейство стремежът на Ротари клуб и на общината е да покажем, че ловчалии сме едно голямо, задружно семейство", заяви Казанджиев. Той благодари на Ротари клуб за всички дарения, направени от тях на общината през годините. Кметът увери, че изграждането на въжения мост е възможно да се реализира, защото общината има спечелен проект за разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие и мостът влиза в зоната за въздействие. „Хубаво е, че проектът вече е готов, веднага след стартирането на новия програмен период можем да възложим неговото реализиране", каза още кметът.