Възстановяват Люляковите музикални вечери в Ловеч
Възстановяват Люляковите музикални вечери в Ловеч / dariknews

След почти 20-годишно прекъсване Ловеч отново ще е домакин на Люляковите музикални вечери. Те водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници". Организирали са се като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица". През 1956 г. с решение на Градския съвет в Ловеч пролетните празници се преименуват в „Люлякови музикални тържества". Утвърждаването им като традиционни за града се свързва с имената на двама изтъкнати композитори и деятели - Любомир Пипков и Димитър Петков.

„Люляковите музикални тържества" се превръщат в тържество на българското музикално творчество. На ловешка сцена гостуват Софийската народна опера и филхармония, Държавният музикален театър „Стефан Македонски", ансамблите за народна музика „Филип Кутев" и „Пирин", оперни колективи и симфонични оркестри от Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Българската хорова капела „Светослав Обретенов", детски и самодейни хорове от страната. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.
Последното издание на „Люлякови музикални тържества" е през 1995 г.
Тазгодишният 4-дневен празник ще се проведе от 8 до 11 май на четири сцени - на крепостта, на плаващата сцена в река Осъм, на площад „Тодор Кирков" и в театралния салон. Ще гостуват Държавната опера в Русе със спектакъла „Кармина бурана", балет „Арабеск" с „Кармен", Теодосий Спасов, Плевенската филхармония със солисти Орлин Горанов и Еделина Кънева.

Люляковите музикални вечери 2014 са съвместен проект на Драматичния театър и Ловчанско читалище „Наука - 1870 г.", спечелил най-много точки в обявения от община Ловеч конкурс за включване в културния календар. Финансирането е почти 30 хил. лв., като 25 хил. предоставя общинската администрация, останалите са собствено участие на организаторите.

По техните думи културното събитие ще отговори на очакванията на много ловчалии за възраждане на музикалните дни и среща с големите имена в българското професионално музикално изкуство, а изборът на изпълнители и спектакли в програмата ще гарантира превръщането на Ловеч в уникална културна територия в продължение на четири дни, в които всеки ще може да се докосне до големите и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство.