/ Getty Images
В плевенското село Новачене, от днес - 15 юли, се въвежда режим на водата, съобщиха пред БТА от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) ЕООД – Плевен. 

Причината за крайната мярка са драстично намалелите дебити на водоизточниците, ползването на питейна вода не по предназначение, както и трайният недостиг на вода по високите части на селището, обясниха от дружеството.

Водата ще се спира вечер в 20:00 часа и ще се пуска сутрин в 7:00 часа, като графикът може да бъде променян в зависимост от техническите възможности на водоснабдителната система. "Към въвеждане на режим на водата се прибягва в случаите, когато подаваните водни количества в дадено селище не са достатъчни и не може да се осигури непрекъснатост на водоснабдяването за всички потребители", обясниха от ВиК – Плевен.

От миналата седмица, със заповед на кмета на Община Плевен в село Беглеж, беше наложена забрана за ползването на питейна вода за миене на улици, тротоари и автомобили, както и за поливане на земеделски насаждения. Препоръка за въвеждането на такова ограничение има и за село Стежерово. 
БТА