vodoem
vodoem / netinfo
Областният управител на Ловеч Ирина Митева разпореди постоянно наблюдение на състоянието на язовирите и нивата на реките
Областният управител на Ловеч Ирина Митева разпореди постоянно наблюдение на състоянието на язовирите и нивата на реките, съобщават от пресцентъра й. Това се налага във връзка с падналите обилни снеговалежи тази зима, предстоящото снеготопене, а от там и предстоящото покачване на нивата с цел недопускане на наводнения и застрашаване на живота, здравето и имуществото на населението.
 
Кметовете на общините, собственици на част от язовирите на територията на област Ловеч, са длъжни не само да осигурят постоянно наблюдение, но и да поддържат непрекъсната връзка с концесионерите. Необходимо е да се осигурят свободни обеми чрез контролирано изпускане на язовирите. На всеки 12 часа общинските съвети за сигурност трябва да докладват за състоянието на язовирите и нивото на реките на територията на съответната община на Областния съвет за сигурност. Необходимо е да се поддържат в постоянна готовност силите за реагиране при критични ситуации, като при възникване на бедствие трябва да се въведе общинският план за защита при бедствия в съответната част.
 
Всички разпореждания на областния управител на Ловеч са в сила и за „Напоителни системи“ ЕАД – Плевен, и Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, които са собственици на язовири в региона.
 
При изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи собственикът или ползвателят е длъжен да уведомява предварително съответните общински администрации, Басейнова дирекция и органите на МВР.
 
При аварийни случаи, създаващи предпоставки за замърсяване на водите, собственикът на обекта – източник на замърсяване, трябва да вземе необходимите мерки за ограничаване или ликвидиране на последиците от замърсяването съгласно предварително изготвения авариен план.