Водачката на изгубените в планината пое отговорност за инцидента
Водачката на изгубените в планината пое отговорност за инцидента / netinfo

Нефигуриращ на картата път, лоша маркировка и метеорологични условия са причините 42-ма ученици и учители, участници в похода “Плевен - Карлово”, да се изгубят в Централен Балкан на 15 юли. Това съобщи водачката на заблудения пети лъч Ваня Руменова. Тя поема цялата отговорност за инцидента.

Пътят, който не е бил отбелязан на турстическата карта е водел към разрушен военен обект, а не както са очаквали ръководителите на групата към хижа “Тъжа”. Според Ваня Руменова влошените метеорологични условия също са допринесли за отклонението от маршрута. “Поемам цялата отговорност за случилото се, но никой не е застрахован от грешки в планината”, каза още тя.

Ръководителят на заблудената група Пламен Цонев допълни още, че децата са били добре екипирани, не са спирали да се движат в продължение на 19 часа и са се подкрепяли един друг. “Именно това ги спаси, докато намерим верния път към хижата”, допълни той.

Ръководителят на пети лъч на похода “Плевен - Карлово” съобщи, че не са имали връзка с ПСС, а само от време на време са се свързвали с хижарите, които са ги чакали в подножието на хижа “Тъжа”.

Планинските спасители са оказали помощ само на група от 9 младежи от София, които след изгубване на верния път са останали на палатки и не са продължили с останалата част от лъча.