Вестниците днес
Вестниците днес / netinfo

Суша в Плевен, криза в Тръстеник, това е водещото заглавие във вестник «Посредник» днес. Представители на различини институции търсят решение на проблема с водоподаването на Тръстеник. Временно той е бил решен като към града е пренасочено част от водоподаването на Плевен. От 29 септември обаче ВиК Плевен спира подаването на вода за Тръстеник. На някои места там няма вода от няколко дни, с нарушено водоподаване е и детската градина.

Плевенчанка е представяла страната ни на световния конкурс «Мисис глоуб» в Палм Спрингс, Калифорния. Това е Ваня Бояджиева, която работи по проекти на европейския съюз в Министерството на труда и социалната политика.

Писателят Пелин Пелинов е носител на наградата «Златно перо», пише още в «Посредник». Наградата се връчва от Съюза на българските журналисти. Авторът е заслужил признанието с написването на пенталогията «Възход и падение».

Зимата идва, а с нея и ваксините. Все още няма грип, посочват специалистите, но поради смяната на времето има боледуващи от сезонни вирусни инфекции. Лекарите съветват имунизациите да се поставят най-късно до средата на ноември.

От вестника научаваме още, че 8 родители са останали без целеви помощи за първокласници. Социалните припомнят, че 31 октомври е крайният срок, в който родителите, получаващи детски надбавки, трябва да представят в регионалните дирекции документ от училището, че децата им посещават редовно учебните занятия. При 5 неизвинени отсъствия, за следващия месец детските се спират.

Край село Горник бракониери нападнаха лесничеи с брадви. Трима са били бракониерите, хванати да секат незаконно в гората край селото, те нападнали лесничеите с брадви и моторна резачка. При инцидента единият от нападателите - 33-годишният Тодор Маринов от с. Бресте, е прострелян в гърба, пише вестник "Посоки". Екшънът се разиграл около 18:30 часа във вторник.

Бум на съдебни продажби на земеделски земи във всички краища на Плевенско, още едно заглавие в изданието. Близо 30 са търговете, обявени само през октомври, показва справка в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Най-ниското предложение е с начална цена от 10 лева за 100 кв.м земеделска площ.

За първи път в страната български екип от уролози е отстранил рак на простатната жлеза при двама пациенти с роботизираната система "Да Винчи S". Медиците се надяват, че в бъдеще интервенциите ще се финансират от държавата, така както това се случва при гинекологичните операции с робота.