В Троянския манастир откриха ценен ръкопис от 18-и век
В Троянския манастир откриха ценен ръкопис от 18-и век / dariknews.archive

В Троянския манастир е открит ценен ръкопис от 18-и век, съобщи за БТА игуменът на Светата обител дядо Сионий. По думите му на книгата пише Йоан Дамаскин. Тя е намерена на 15 ноември при разчистването на една от стаите на западното крило на манастира. На нея е разчетена годината 1745-а. Според дядо Сионий книгата съдържа около 200 страници, но в началото някои от тях липсват и в момента са запазени 175.

Той допълни, че ръкописът е богато илюстриран и говори за майсторство при изписването на поученията, от които е съставен.

"Книгата дамаскин съдържа поучения от православния светоотечески мир. В нея са поместени поученията на Свети Йоан Дамаскин и други богоносни отци. Обикновено тези дамаскини са използвани като четива, както в манастирската трапезария, така и по време на църковните всенощни бдения в храма, а и за лична употреба за монасите и просветените християни, които в онова време са били много", каза още игуменът.

Той добави, че книгата е предадена в Националния музей, за да бъде прочистена от вредители, които могат да я наранят или да унищожат. След това ръкописът ще бъде поставен в манастирския музей, за да стане достояние на посетителите му.

Дядо Сионий смята, че книгата е писана от образован монах, тъй като на нея не е разчетен автор, а по това време е било практика да се преписват такива книги.

При разчистването на манастира са намерени и много старинни предмети - бакърени съдове, книги и други ценни неща, които са били захвърлени, затрупани и забравени през годините. Част от тях също ще бъдат изложени в музея на манастира.