В средата на юли тръгва фериботът при Никопол
В средата на юли тръгва фериботът при Никопол / netinfo

В средата на месец юли ще бъде официално открит фериботният комплекс Никопол-Турну Мъгуреле, каза днес при работно посещение на обекта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Комплексът е напълно завършен, но в момента се прави допълнително брегоукрепване заради скоростта и нивата на водите на р. Дунав. Строителните работи вървят добре и с високо качество, отбеляза Михалевски.

Напълно готови са административните сгради и пропускателния пункт. Отлагането на датата за пуск досега беше  заради високите води на реката, което наложи брегът да се укрепва с повече скален материал от предвиденото.

Трябва да бъдем сигурни в якостта на преградните стени, не можем да правим компромиси със сигурността на съоръжението, трябва да гарантираме неговата издържливост във времето, подчерта Михалевски.

6 милиона 200 евро са инвестирани във фериботния комплекс, около 2 милиона и половина е българската част, останалата е по програма ФАР, припомни Михалевски. Фериботният оператор от българска страна е “Българско речно плаване”- Русе, осигурен е и плавателен съд.

Новият ферибот ще бъде най-модерният у нас и ще има изключително икономическо значение, коментира зам-министърът на регионалното развитие. Българската платформа ще може да превозва 12 ТИР-а и изминава разстоянието до румънския бряг само за 8 минути.

Таксите за преминаване все още на са договорени, тъй като не е уточнена собствеността и кой ще стопанисва съоръжението. В комплекса няма да действа митница, защото това е вътрешна граница на Европейския съюз. Фериботът ще се обслужва от финансова служба, която ще събира такси за преминаване. Ще бъдат назначини и около 50 души персонал.

Това е обект от голямо икономическо значение както за област Плевен, така и за държавата, каза областният управител Цветко Цветков. Чрез него ние печелим време за придвижване и добри и бързи контакти с Румъния и Централна Европа. Транспортният коридор ще осигурява и добри печалби за община Никопол, ще се създадат и възможности за напредък на бизнеса и търговията, а също и условия за развитие на пристанищата и туризма по цялата 72-километрова дунавска граница на областта.

По график върви и рехабилитацията на второкласния път Плевен-Никопол, който е около 45 км и трябва да бъде готов до месец май 2009г. Димчо Михалевски допълни, че министерството ще отдели средства за подмяна на водопроводната мрежа на всичките 6 населени места, през които минава този път.