В Никопол изграждат къща-музей на средновековния равин Йосеф Каро
В Никопол изграждат къща-музей на средновековния равин Йосеф Каро / obshtina.nikopol

От 23 до 27 февруари 2014 година на официално посещение в Израел бе делегация от Общинска администрация Никопол, ръководена от кмета на града, Емил Бебенов, съобщиха от община Никопол.

Визитата бе осъществена по покана на Кмета на побратимения на Никопол, град Цфат и главния равин на Еврейския център „Хабат - Любавич„ в България, рав Йосеф Саламон.

Пътуването бе организирано в съответствие с подписания в края на 2012 г. Договор за сътрудничество между двата града, а неговата главна цел бе обсъждане на възможностите за изграждане на къща-музей на късно-средновековния богосолов и особено почитан равин Йосеф Каро, живял в Никопол и Цфат през 16 век, както възможностите за бъдещото развитие на религиозния и културния туризъм и установяване на бизнес контакти.

Тези въпроси бяха обсъдени на официална работна среща с представители на Общинския съвет в Цфат и ръководството на града, както и с представители на българската общност в Тел Авив - срещи организирани с помощта и личното участие на посланика на Република България в Израел, Негово превъзходителство, г-н Димитър Михайлов.

На 25 февруари 2014 г. делегацията, придружавана от посланик Михайлов бе на официална среща в град Цфат с кмета Илан Шохад и ръководството на града. На нея присъстваха целият общински съвет, главният равин Шмуел Елиаху, археологът и историк Йосеф Степански, равинът Йосиф Саламон - главен равин на Еврейския център „Хабад-Любавич" и много активисти, а на 26 февруари 2014 г. представителите на Никопол посетиха къщата-музей и гроба на рав Йосеф Каро.

Именно тук в древния Цфат , кметът на Никопол обяви решението на общината да изгради музей на късно-средновековния богосолов и особено почитан равин Йосиф Каро. Музеят ще бъде изграден в близост до мястото, където се е намирал неговият дом и синагога в града. За възстановяването на сградата в близък до оригиналния й вид, ще помогнат и запазените снимки от 19 век.

Кметът на Цфат, Илан Шохед декларира, че общината ще окаже подкрепа и ще инициира кампания за набиране на средства. Такава кампания в скоро време ще обяви и кмета на Никопол, Емил Бебенов. Посланик Михайлов подчерта значението на побратимяването между двата града, като пример за общо духовно наследство между България и Израел. Посолството ще подпомогне кампанията за изграждане на музей на рав Йосеф Каро, с цел и увеличаването на потока от израелски туристи към Никопол.

По покана на рав Йосеф Саламон, делегацията взе участие и в празника Бар Мицва в Йеросалим, в който участваха деца от България , Европа и Русия.
Духовната връзка между Никопол и Цфат се превръща в мост между двата народа, а богатото историческо минало на Никопол открива нови възможности за икономическо развитие на неговите граждани и региона. За реализирането на взетите от ръководствата от двата града решения предстоят месеци на усилена работа от цялата местна общност.