В Луковит се надяват на продължение на социален проект
В Луковит се надяват на продължение на социален проект / Dariknews.bg

В Луковит приключи проекта "Възможност за независим живот и социално включване на хора с увреждания и самотно живеещи хора от Община Луковит чрез предоставяне на социални услуги "социален асистент" и "домашен помощник" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът продължи една година и се реализира в партньорство с Община Луковит. Целта  на този проект бе предоставяне на социални услуги в общността на уязвими групи от региона, информират от общината. Чрез доставка на услугите "Социален асистент" и "Домашен помощник" в рамките на проекта е оказана помощ на над 60 самотно живеещи стари хора и лица с увреждания от населените места в Луковитско. От община Луковит определят проекта като успешен и добра социална практика с уязвимите общности.

Предварително по проекта е направен подбор и след встъпително обучение са били наети на трудов договор седем социални асистенти и 25 домашни помощници. Асистентите и помощниците са преминали и едно поддържащо обучение. На домашните помощници е било осигурено работно облекло и предпазни средства.

По отношение на социалните услуги по този проект грижи в домашна среда са получили 66 самотни възрастни хора и лица с увреждания. Потребителите на тези социални услуги твърдят, че най-ценното за тях е, че всеки ден при тях идва човек, на когото имат доверие и който е готов да ги изслуша и да им помогне. Изградили са се много добри взаимоотношения между потребителите и социалните асистенти и домашните помощници.

При ежемесечния мониторинг домашните помощници, социалните асистенти и обгрижваните лица са изразили желание за продължаване на проекта, защото тази услуга осигурява от една страна достоен живот на хората с трайни увреждания и самотноживеещи възрастни хора в естествената домашна среда и от друга - осигурява работа на хора в трудоспособна възраст в период на икономическа криза и висока безработица. В тази връзка изпълнителят на проекта - частна фирма от Луковит - участва като партньор в разработен нов проект по фаза 3 на процедура "Грижа в семейна среда - дейности "Социален асистент" и "Домашен помощник" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".