В Ловешко не се продават опасни детски гримове
В Ловешко не се продават опасни детски гримове / sxc.hu.

13 обектa за търговия с детски стоки и играчки, в които се предлагат козметични продукти за гримиране на деца, са проверили инспекторите от РИОКОЗ Ловеч през месеците май и юни. Проверките са за прилагането на здравното законодателство по отношение състава и етикетирането на козметични продукти, предназначени за гримиране на деца.

Стоките, обект на инспекция, са българско производство, с произход от страни-членки на ЕС, внос от трети страни, както и постъпили нотификации по системата RAPEX за периода 2007-2009 г. От проверените 70 детски козметични продукти в търговската мрежа са открити само 18, предназначени за гримиране на деца. Установено е, че на етикетите им се съдържат специфични указания за употреба и предупреждения. Отразена е допълнителна информация на български език за предпазни мерки при използването им.

Взети са общо 5 проби за лабораторен анализ, 3 от които са изследвани по микробиологични показатели. Няма установени отклонения. Пробите за съдържание на тежки метали са насочени за анализ в РИОКОЗ Плевен.