POP
POP / dariknews.bg
Документалният филм „Черна легенда” ще бъде прожектиран на 14 февруари - вторник от 18:00 часа в салона на кино "Космос", съобщават от общината. Филмът представя един портрет на поп Кръстьо и оборва легендата за предателството на Апостола на свободата. Лентата разказва история, която опровергава общоприетата теза, че Васил Левски е предаден именно от ловешкия поп Кръстьо Никифоров. Неговите последните думи като борец за църковни и национални свободи са: „Коги да е, правото ще възтържествува!“
 
Дали наистина виновникът за това деяние е поп Кръстьо и какви са основанията за подобно твърдение? Чрез спомени, факти, исторически свидетелства и възстановка с актьори филмът „Черна легенда“ разкрива и съдбата на Левски.
 
Интересен факт е, че авторите на филма са свързани с Ловешкия край. Режисьорът Дочо Боджаков е роден в троянското село Борима, а сценаристът Георги Мишев - в ловешкото село Йоглав.
Филмът е реализиран със съдействието на Ловчанска митрополия, Регионален исторически музей – Ловеч, община Априлци, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.