Успешно представяне на перкусионен ансамбъл Акцент във Франция
Успешно представяне на перкусионен ансамбъл Акцент във Франция / nui.pleven

Перкусионен ансамбъл "Акцент" от Плевен представи успешно България в Първите европейски дни за перкусионисти в Ница - Франция. Това съобщи Августина Серафимова - преподавател в НУИ "Панайот Пипков" - Плевен. Поканата за гостуването е била персонална за българския състав, след успешното му представяне на фестивал в Кан миналата година.

Под ръководство на Симеон Серафимов, учениците Николай Иванов, Елена Дорошенко, Янислав Цолов, Поля Петкова и Християн Христов участваха в два концерта - пред специалисти от консерваторията в Ница и пред професионални музиканти в Кан. За успешното си представяне, българите бяха удостоени с Почетната книга на Кан от кмета на града.

Успешно представяне на перкусионен ансамбъл "Акцент" във Франция
netinfo

В програмата си, „Акцент" представиха и творби от световни автори и български композитори - Петко Стайнов и Добри Палиев, в аранжимент на Августина Серафимова. Съставът изнесе концерт в Къщата за изящни изкуства в Кан, присъства на майсторски класове и на представянето на всички новости в изработката и усъвършенстването на ударните инструменти по света. Учениците имаха уникалния шанс да се срещнат с първия в света солов изпълнител на ударни инструменти - проф. Силвио Гуалда.

Венцислава Шойкова - Президент на Асоциация „Art-Prestige" - Кан сподели:
"По време на гостуването си, плевенските изпълнители бяха изключително високо оценени от ръководството на Консерваторията в Ница, от организаторите на фестивала и от най-престижната фигура на световната ударна школа господин Силвио Гуалда. Екипът - Симеон, Серафимов, Августина Серафимова и пианистката Стефка Крумова овладява всички ситуации, развива талантите, радва публиката и поставя най-точния "АКЦЕНТ" в музиката".

Младите виртуози завладяха аудиторията и прекрасните аранжименти на Августина Серафимова предизвикаха интереса на френските издатели на ноти. На сцената прозвучаха неравноделните български ритми и под майсторките ръце на Стефка Крумова, концертният роял запя с Балкански гласове, споделя още Венцислава Шойкова.

Успешно представяне на перкусионен ансамбъл "Акцент" във Франция
netinfo

Филип Сера - соло-тимпанист на Операта в Ница каза: „Благодаря на Мони за изключителния професионализъм, с който достига до тези високи резултати "виждам пет изпълнителя, а чувам ЕДИН инструмент, дишайки и туптейки с едно сърце".

Адмирации от френските и испански перкусионисти получиха талантливите Поля, Елена, Янислав, Христян, Николай, а „акцент" в програмата беше тъпана.

По време на гостуването, в Кан и Ница се проведоха много срещи с нови приятели от Испания и всички, живеещи с ударните инструменти музиканти, производители на палки и издатели на ноти, композитори и научни работници, дошли в Ница за тази първа среща на европейските школи по ударни инструменти.

На края беше отправена и покана за Втората среща на европейските школи по ударни инструменти, която ще се състои през 2015-та в Ница.

Ансамбълът "Ацент" е създаден през 1994 г. и вече има повече от 20 международни отличия от Италия, Гърция, Австрия, Словакия и други държави. Популярността на състава привлича ученици, желаещи да се обучават в НУИ "Панайот Пипков", каза Симеон Серафимов. Общо 50 деца се подготвят в Плевен от първи до 12-и клас за музиканти на ударни инструменти, а след подбор, най-добрите стават членове на "Акцент", добави той.

Пътуването на перкусионен ансамбъл "Акцент" до Ница беше финансирано по програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура".