Три плевенски училища получиха автобуси от образователното министерство
Три плевенски училища получиха автобуси от образователното министерство / netinfo

Три плевенски училища получиха днес чисто нови училищни автобуси, осигурени от Министерство на образованието и науката за община Плевен. Това са средищните ОУ “Лазар Станев”, ОУ “Христо Смирненски” и ОУ “Йордан Йовков”, които приемат ученици от четирите закрити училища в селата Гривица, Коиловци, Брестовец и град Плевен.

Назначен е персонал, който да обслужва автобусите и до няколко дни ще бъдат в движение и на разположение на децата, съобщи днес зам.-кметът д-р Валентин Матеев. В момента учениците се извозват от превозвачески фирми, с които Общината е сключила договори и които ще бъдат прекратени.

Във връзка с оптимизацията на училищната мрежа в общината, са усвоени 315000 лева за ремонтни дейности в учебните заведения. Разходваните средства са отчетени в министерството и в скоро време се очаква да бъде получен втори транш по тази програма отново в размер на 315000 лева.

Средствата в образованието все още не са достатъчни, но се надяваме сумите за издръжка на един ученик през 2009 г. да бъдат значително по-високи, коментира д-р Матеев. Според него проблемите ще бъдат решени, когато единният стандарт за издръжка на ученик бъде решен качествено, защото в момента Плевен е в първа група на този стандарт с най-малко пари.

До края на месец октомври се очаква да бъдат получени средствата от увеличението на стандарта, които влязоха в сила от 1 юли. За полугодието това са 90 лева на ученик в Плевен.