/ Областна администрация-Плевен
Народните традиции, посветени на обичая Благовец, пресъздадоха деца и читалищни дейци от НЧ „Светлина 1905”, с. Вълчитрън. Събитието се реализира съвместно с Областна администрация Плевен с финансовата подкрепа на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 година.

Благовещение е - традиции и обичаи на празника (ВИДЕО)

То бе уважено от кмета на село Вълчитрън Милена Тарова, кмеа на община Пордим Детелин Василев, ръководството и преподаватели в местното училище, младежи и жители на с. Вълчитрън. Кметът Милена Тарова приветства присъстващите с добре дошли и насърчи инициативи като настоящата, която премина под мотото „Културното многообразие на Европа - мост към толерантност и отхвърляне на езика на омразата“.

Областна администрация-Плевен

„Изкуството, културата и богатството на нашия фолклор носят мощен положителен, обединяващ заряд и това ще се види след минути тук в обновеното килийно училище. Радвам се, че тази инициатива събира за пореден път всички жители на Вълчитрън, без оглед на избора им на вероизповедание, етнически произход и националност”, каза кметът на селото Милена Тарова.

Тя благодари за подкрепата на кмета на община Пордим Детелин Василев. „България дава своя безценен принос към многообразието на европейското културно наследство с богатството на своя фолклор, обичаи, песенно и танцово изкуство”, каза той. Василев насърчи интереса на най-малките към опознаване и опазване на онази неподправена национална идентичност, която градят българските народни традиции.

Областна администрация-Плевен

В увода към събитието бе посочена и една от чертите на българското общество, служеща за пример пред света-толерантността и проявеното човеколюбие от страна на българския народ при спасяването на българските евреи от Холокоста. Като съвременно проявление на тази характеристика, днес в пресъздаването на обичая Благовец бяха приобщени деца от различни етнически групи и възрасти.

От скоро част от селото е и британско семейство, избрало Вълчитрън за мястото, където да отгледа и възпита петте си деца.

Областна администрация-Плевен

Облечени в народни носии в автентичната обстановка на реставрираното някогашно килийно училище членовете на традиционното българско семейство извършиха обредите за Благовец, такива, каквито се пазят те в народната памет. Жените преметоха двора и заедно с децата погониха змиите от него, показаха ръкоделията си, изработени през дългите зимни дни и приготвиха богата празнична трапеза.

Разбира се спазена бе традицията за прескачане на огъня за здраве и благоденствие. В пресъздаването на обичая имаха възможност да се включат и зрителите, което направи празника вълнуващ за всички. И както повелява традицията тържеството завърши с весело българско хоро.

Областна администрация-Плевен

Областна администрация-Плевен

Областна администрация-Плевен