Теми от вестниците на 13 октомври
Теми от вестниците на 13 октомври / Дарик Плевен

До края на годината ще имаме велоалея, с тази добра новина започва днешният брой на "Посредник". Предвидено е Плевен да има общо осем велотрасета за две години и половина, започват ремонти на детски и спортни площадки.

Другата новина, обаче, не е от радостните. Става дума за вчерашното заседание в Окръжен съд Плевен, на което имаше атаки срещу приети и неприети вземания към "Автобусни превози". Голяма част от страните се явиха и делото тръгна. Предявените, но неприети вземания са на стойност 368 602 лв., постъпили са няколко възражения срещу списъка на кредиторите.

Жестоки глоби за несключена "Гражданска отговорност" очакват шофьорите, пише още изданието. Глобите за физически лица са от 400 до 600 лв., а за юридически - имуществена санкция и от 3 хил. до 4 хил. лв. От плевенската "Пътна полиция" са изискали за област Плевен информация, която касае това колко автомобила нямат сключена застраховка - това са 26 468 коли.

270 ще са участниците в тазгодишния литературен конкурс "Петър Ковачев", четем в "Посредник". Срокът за участие изтече в края на септември, а авторите са с 80 повече в сравнение с миналата година. Официалната церемония по връчването на наградите ще бъде през декември.

От всекидневника ще научите какво събира в Плевен партньори от четири държави, кога Паспортна служба ще работи на пълно работно време, както и защо скоро БДЖ ще се раздели с половината от електрическите мотриси "Сименс Дезиро".

Според здравните специалисти ни очаква епидемия от хепатит, е водещото заглавие в "Посоки". От началото на годината заболелите от жълтеница в Плевенско са 7 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Плевен готви интегриран план за възстановяване и развитие. Проектът трябва да идентифицира икономическите, екологичните и социалните проблеми и да разработи визия за развитието на града до 2020 год.

65 читалища от област Плевен ще получат държавни средства за подпомагане на дейността им, това показва справка на „Посоки" в Министерството на културата. От там са съобщили, че тази година за конкурсната сесия са постъпили общо 1 968 проектни фиша, които са били разгледани и оценени от експертна комисия.