Теми от регионалните всекидневници
Теми от регионалните всекидневници / sxc.hu

Сняг върху чадърите, това е заглавие от първата страница на вестник «Посредник» днес. Въпреки, че не ни се вярваше, на 16 октомври в Плевен падна сняг. Според прогнозите студеното време скоро ще отстъпи място на по-приемливи  температури.  

От изданието научаваме, че дължината на избирателната бюлетина за общински съветници в Плевен ще е 70 см. Най-дълга е плевенската бюлетина, следвана от тази за община Червен бряг, Искър и Левски. 

Тракторист беше душа след пиянски скандал в Муселиево. Разпра между двама братя и ромска група довела до побой. 27-годишен мъж е бит с дървен кол, след което е бил приет в Плевенската болница и му е направена животоспасяваща операция. 

На страниците на  вестника са публикувани данни от изследване, което сочи, че плевенчани са сред най-недоволните от местната администрация. В него се очертават драстични разминавания между дневния ред на гражданите и този на политиците. 

На стр. 5 четем, че конкурсът за шеф на прокуратурата е «загубен в превода». Според колегите, изборът за ръководител ще се проведе някъде в неизясненото бъдеще, защото и на следващото заседание на Висшия съдебен съвет не е предвидено подобно нещо. Седем прокурори се борят за поста в Плевен. 

За празника на авиацията Военновъздушна база „Георги Бенковски" отваря врати за посетители, пише във вестник «Посоки». Тържеството ще се проведе от 13.30 до 16.00 часа във ВВУБ съвместно с факултет «Авиационен" на Националния военен университет «Васил Левски». По време на Деня на отворени врати ще бъде показана авиационна и самолетообслужваща техника. 

Според финансовия министър Симеон Дянков Община Плевен е на опашката по усвояване на европейски средства. Това той е заявил при вчерашното си посещение в Плевен. «Ще искам проверка защо в община Плевен не са използвани възможностите на европейските програми за реализацията на екопроекти например, а са харчени пари от общинския бюджет. Това или е мързел, или незнание», казва още Дянков. 

Още преди да е започнало реалното изпълнение на еконаредбата за оскъпяване на добре познатите найлонови торбички в магазините, търговците в Плевен са намерили начини да я заобиколят и да избегнат санкциите й, пише още в «Посоки». Вместо доскорошните свръхтънки полиетиленови торбички вече безплатно се предлагат свръхтънки пликове от същия материал. Разликата е дребна - торбичките имат дръжки, а пликовете - не. С нея обаче се избягват санкциите по наредбата.