Съдят мъж за намерени у него множество антични предмети
Съдят мъж за намерени у него множество антични предмети / Sofia Photo Agency

За 20 октомври от 9.30 часа в Окръжен съд Плевен е насрочено дело срещу Дили Х., роден 1950 год. Той е обвинен в това, че на 24 март тази година в Червен бряг е държал повече от 3 археологически обекта.

У него са намерени 248 броя антични монети /193 римски, 55 гръцки/, както и връх за копие, римски пръстен, 6 средновековни пръстена, апликации за огледало, 5 бр. прешлени за вретено, пломба, мярка за тежести, чифт обеци, пафти и др., които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Вещите представляват национално богатство и са на обща стайност 1 440 лв.

Престъплението е по чл. 278, ал. 6 от НК. Според текста, ако вината на 60-годишния бъде доказана, го очаква наказание лишаване от свобода до шест години и глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния. На мъжа е наложена мярка за неотклонение "подписка".  

Голямото количество антични предмети бяха намерени в магазин в Червен бряг, чийто стопанин е от 60-годишният мъж от село Рупци. Проверка на полицията тогава показа, че обвиняемият е осъждан за хулиганство.