Според Цв.Цветанов, бежанският поток притежава неизползван ресурс
Според Цв.Цветанов, бежанският поток притежава неизползван ресурс / gerb.pleven

Цветан Цветанов коментра в Плевен, че не се обръща внимание на профила на влизащите бежанци, "което ни лишава от възможността да ползваме капацитета на тези хора". Той посочи, че в Германия бежанският поток е стъпка към осигуряване на повече работна сила и допълни, че между бежанците, дошли в страната ни има лекари, които могат да поемат прегледите на останалите. „Така ще им осигурим заетост, а от друга страна бежанците ще получат здравната помощ, от която се нуждаят". Това според Цветанов е липса на политика да се ползват възможностите, които предлага бежанската вълна.

"Пропуснатите пет месеца в управлението на това правителство ни доведоха до задънена улица по отношение на бежанския проблем в страната и най-големият проблем идва от това, че не е изпълнена стратегията по темата за бежанците и от липсата на политика на сегашното правителство по въпроса".
Цветанов цитира цифри, според които през последните пет месеца, поискалите статут на закрила са се увеличили близо пет пъти спрямо миналата година, а по неофициални данни в България в момента има около 7 000 бежанци. Според него, правителството трябва да поиска вот на доверие по секторната политика с бежанците, за да може в този дебат да се търси решение на проблема.

„Директорът на Държавната агенция по бежанците още на 1 юли е информирал министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за голямото увеличение на бежанския поток, за липсата на сграден фонд, за необходимостта от финансиране. Ако не бяхме изгубили времето от май до месец септември, сега нещата щяха да изглеждат коренно различно", категоричен бе Цветанов.

Той изрази притеснение от липсата на диалог с местната власт. „Всички сме убедени, че за решаването на този проблем трябва да има солидарност от всички 264 общини. Но не може да се спускат административни решения на кметовете, без да е ясно дали ще има осигурен по-голям бюджет, охрана, персонал". По думите му няма адекватно действие от страна на правителството за увеличаване на административния персонал на Агенцията по бежанците и решението от миналата сряда за увеличаване на персонала й е „изключително закъсняло".

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов присъства на откриването на детска площадка в центъра на град Плевен. Заедно с него бяха народните представители от ГЕРБ Цецка Цачева, Пламен Тачев и Владислав Николов.
Лентата на новата детска площадка прерязаха председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов и кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Според ЦвЦветанов бежанският поток притежава неизползван ресурс
netinfo