Служители от Плевенския затвор се подготвят за протеста в София
Служители от Плевенския затвор се подготвят за протеста в София / archive.dariknews

На 7 ноември надзирателите в затворите, затворническите общежития към тях и арестите във Варна, Пловдив и Плевен ще излязат пред институциите, като форма на символичен протест заради мизерията и ниските заплати. По този начин те се присъединяват към локалните протести на колегите си от Бобов дол, Ловеч и Враца, които се проведоха на 6 ноември между 9:30 и 10:30 ч. В петък ще се включат и служителите на затвора в Бургас, а служителите на затвора в Бобов дол са взели решение да протестират всеки ден до постигане на резултати.

“Правим подготовка за общонационален протест, който ще се състои на 9 ноември в София и този четвъртък ще се съберем с колегите, за да уточним детайлите по пътуването и участието в София”, обясни председателят на синдикалната организация в Плевенския затвор Димитър Нанов. Той уточни, че срещата им няма да е точно пред сградата на затвора с цел да не се създава зрелище за лишените от свобода.

Останалите затвори в страната обмислят нови форми на протест. Настроенията се радикализират, а преговорите между Министерството на правосъдието и синдиката са замразени, съобщиха от пресцентъра на ССЗБ.
Към момента не е получен отговор на искането на синдиката за среща с председателите на парламентарните комисии по бюджет и вътрешен ред и сигурност.

От синдиката очакват представителите на властта на открит разговор по време на протеста, който ще се проведе на 9 ноември в София. Протестът ще протече под мотото „Елате при нас", като призив към отговорните лица и институции да се срещнат очи в очи с протестиращите.