skulptura
skulptura / dariknews.bg
Приключи първият Международен симпозиум по скулптура „Плевен“ 2017, който се проведе от 1 септември до 5 октомври.
Творбите на петимата автора, които бяха избрани с конкурс от 55 заявили желание за участие от цял свят, са вече поставени в градинката на гарата в Плевен.
„Симпозиумът приключи, резултатът е на лице и идеята е реализирана с голямо качество, защото такива бяха и изпълнителите на скулпторните произведения“. Това каза авторът на идеята за провеждането на Международен симпозиум по скулптура в Плевен, проф. Кирил Мескин.
Той припомни, че кандидатствалите 55 проекта са били от всички континенти с изключение на Африка. „Това са едни потенциални следващи участници на много високо ниво – скулптори, познати в целия свят", каза проф. Мескин.

skulptura
dariknews.bg

В първото издание на форума участие взеха скулпторите: Нагжи Пател от Индия, Габриеле Бергер от Австрия, Ян Шицко от Словакия, проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България. Симпозиумът се проведе без конкретно зададена тема, така че изборът беше на всеки един от творците.

Нагжи Пател – роден 1937 г. представи пластика, на която е изписана древна мъдрост на индийския философ Кабир, която гласи: "Желязото е желязо - различна е само формата. Щитът е направен от същия метал, от който е мечът". За неговата работа проф. Кирил Мескин каза: „Той направи една притча, която е благослов към град Плевен, за духовното израстване на хората в него“.

skulptura
dariknews.bg
 

Творбата на Габриеле Бергер от Австрия се нарича „Облак“. За нея тя сподели пред Дарик, че идвайки в Плевен е решила първо да почувства града и заобикалящата го среда, след което е определила темата. „Взех идеята от един облак в небето и предвид разположениетона експозицията в близост до гарата, направих връзка с облаците от пушек и пара, които изпуска локомотивът“.

skulptura
dariknews.bg
 

Проф. Иван Славов се представя с пластиката "Капан за светлина", която е разположениа в началото на гаровата градинка откъм ж.п. гарата.

skulptura
dariknews.bg

Другият български участник в симпозиума проф. Стефан Лютаков е създал творба, отправена към следващите поколения, която изобразява 75 тома книги, подредени във вид на древногръцка пейка, с което авторът споделя личните си опасения за това, че книгата може да бъде забравена.

skulptura
dariknews.bg

„Диалог“ е наречена творбата на участника от Братислава - Ян Шицко, който е вложил в нея послание за диалог между хората и народите, както сам каза: „чрез диалог с камъка“.

skulptura
dariknews.bg

Приветствие към авторите отправи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Както и проф. Мескин, той също призова гражданите да бдят за опазването на скулпторните творби. 

skulptura
dariknews.bg

Заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Финанси и икономика” Милен Яков обяви симпозиума за приключил и откри официално експозицията. Организатори, участници и творци изразиха увереност, че второ издание на Международния симпозиум по скулптура в камък „Плевен”2019 ще има и той ще бъде с още по-голям успех.

sk
dariknews.bg

skulptura
dariknews.bg

s
dariknews.bg

s
dariknews.bg