Щастливи ли са българите в очите на американците???
Щастливи ли са българите в очите на американците??? / netinfo
Щастливи ли са българите в очите на американците???
44517
Щастливи ли са българите в очите на американците???
  • Щастливи ли са българите в очите на американците???

Лия Вестермарк е учител от американския град Минеаполис. Занимава се със спортно катерене, обича пътешествията и запознанствата. Обиколила е доста страни в Европа, включително и някои от т. нар. бивш "соцлагер". През август тази година, заедно с приятеля си Атанас, 35-годишната американка за пръв път посети и България. Твърди, че е впечатлена от местата, които е обиколила с личния си екскурзовод и като истински педагог записва всяка подробност в малка тетрадка. Учи български език и учудващо безгрешно пише и чете на кирилица. Харесва външния вид и спокойствието на българите. Твърди, че никъде по света не е виждала друг народ да отделя 2-3 часа в пиене на кафе и два пъти по толкова за една вечеря. Възхитена е от уличните кучета и обществения транспорт, които у нас намираме за два от  основните градски проблеми. Обича "скара-бира", "шопска салата", "баница" и  "принцеси". Като най-лошото си преживяване в България изтъква пътуването с БДЖ. Повече за впечатленията на една средностатистическа американка от българската действителност и има ли съществена разлика между двете култури, Лия сподели в интервю за Дарик.

- Защо си в България, Лия?

Дошла съм с приятеля ми, за да се срещна с неговите родители и да видя къде живее.

- И какви са твоите първи впечатления от Плевен и от България като цяло?

Първите ми впечатления от Плевен бяха, че сградите и пътищата, и всичко е леко изоставено. Че не изглежда в правилния ред. Но сега, след като имах време да го опозная и да поживея известно време тук, намирам, че е много чаровен и е добър град за живеене.

- Кои са най-интересните позитивни и негативни страни, които откриваш в България?

Харесват ми екологичните решения на българите като осветлението във входовете на жилищните блокове, които се самоизключват. Харесва ми, че имате улични кучета и котки. Също съм впечатлена от възпоменателните некролози за починалите хора. Страхотно е и че хората прекарват много време навън, разхождат се, пият кафе, което не е обичайно за Америка. Освен това Плевен е богат на исторически паметници и на история. Минеаполис също е богат на култура град, но Плевен има много по-интересна културна история и хората тук са горди с нея. Докато при нас в Минеаполис никой не оценява толкова историята.

- Каква е основната разлика между българите и американците, която долавяш на пръв поглед?

Много ми харесва това, че хората са супер отворени и прекарват много време в пиене на кафе. Да седиш 2 или 3 часа на една маса и да пиеш кафе или да посветиш 5-6 часа на една вечеря - в Америка е просто нечувано. При нас животът е на много високи обороти и всичко е под рестрикцията на времето. Ще ми се да мога да правя като вас.

- Изглеждат ли ти българите по-щастливи от американците, или напротив?

Това е много добър въпрос. Мисля, че американците и българите са щастливи по различен начин. Тук, въпреки неуредиците и трудностите, хората някак си приемат реалностите и знаят как да бъдат щастливи. В Америка хората просто искат да имат повече и това определя тяхното щастие.

- Би ли дошла да живееш в България?

Бих могла да опитам да живея тук за една или две години, но ще ми липсва американския начин на живот и трябва да науча езика, за да ми е по-лесно.

- Ти се разхождаш с една тетрадчица и постоянно записваш впечатления и фрази, можеш ли да кажеш какво научи на български?

"Чакам автобуса", "чакам влака", "прекарвам си чудесно", "ти си смешен", "топло ми е", "студено ми е",  "добро утро, съседи" , "добро утро, пиянице", "кеф ти риба-кеф ти паламуд":)

- А имаш ли вече любимо българско ястие?

О да, скара-бира, определено! Със салата - шопска, после баница, принцеси ...

- Кажи ми за твоя опит с БДЖ?

Вече имам опит в Европа с германските влакове, които са страхотни, и с полските, които са не толкова добри. За българските мога да кажа, че ако бях сама, не бих могла да се справя, защото информацията е оскъдна и цялото управление на железниците е под всякаква критика. Хигиената е ужасяваща. Можеш да видиш, че преди време е имало и вода и тоалетна хартия, но в момента всичко е "оправяй се както знаеш". След пътуването вече знам - никога не трябва да забравям мокри кърпички. Въпреки всичко ми харесва факта, че в България и в Европа има всякакъв публичен транспорт и не си толкова зависим от колите, както е в Америка.

- Харесват ли ти българите и българките, различни ли са от американците на външен вид?

В България телата на хората са доста еднакви, докато в Америка можеш да срещнеш много дебели и много слаби хора. Като цяло българите са много красиви хора и всички се обличат така, сякаш дори в 11 сутринта са готови за парти. Това важи и за възрастните хора, които полагат усилия да изглеждат добре. Докато в Минесота можеш да видиш хора и по пижами на улицата. Харесва ми също, че на плажа тук ходите голи и без задръжки. Това чувство на свобода е много приятно, а в Америка го нямаме.

- Да те очакваме ли отново в България, в Плевен?

Догодина :)