С шествие в Плевен отбелязаха Международния ден за ненасилие над жени
С шествие в Плевен отбелязаха Международния ден за ненасилие над жени / archive.dariknews

На 25 ноември 2014 г. шествие, организирано от Асоциацията на студентите по медицина в МУ-Плевен и Центъра за психологическо, социално и юридическо консултиране на жени, жертви на домашно насилие "Отворена врата" - Плевен, тръгна малко преди 13:00 часа от сградата на Община Плевен.

С шествие в Плевен отбелязаха Международния ден за ненасилие над жени
netinfo

Шествието, в което участваха и възпитаници на Математическата гимназия в Плевен продължи от Централния площад до Драматичен театър "Иван Радоев", където бяха пуснати във въздуха 16 оранжеви балона - точно толкова, колкото са дните за борба с насилието срещу жени.

С шествие в Плевен отбелязаха Международния ден за ненасилие над жени
netinfo

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН за премахване на насилието /изнасилване, домашно насилие/, упражнявано върху жени. 25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).