Ярки тонове и оптимизъм - магията на художничката Долорес Дилова
Ярки тонове и оптимизъм - магията на художничката Долорес Дилова / автор Яна Дамянова
Ярки тонове и оптимизъм - магията на художничката Долорес Дилова
34250
Ярки тонове и оптимизъм - магията на художничката Долорес Дилова
  • Ярки тонове и оптимизъм - магията на художничката Долорес Дилова

Всички ние имаме очи за света, но само художниците ни позволяват да видим света и през техните очи. Бои, четки, платно и талант са им нужни, за да изградят този свят, в който всеки е добре дошъл да остане колкото желае. В него няма правила и норми - само свобода на мисълта и възприятието. Гостоприемен свят от картини сътворява всеки ден и художничката Долорес Дилова. Един творец, за който цветовете са всичко - и живот, и биография, и усещане, и спомени.

Усмихната, лъчезарна и кипяща от енергия дама, която е претворила себе си в картините - това е Долорес Дилова. Тя със сигурност не би могла да бъде поставена в рамка като картините си, защото твроческият и порив не й позволява да стои на едно място. Жената, чието име в превод означава мъка е пълната противоположност на тази дума. От нея струи радост от живота, а оптимизмът й е заразителен. Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен и въпреки, че е дъщеря на художник никой не обръщал внимание на таланта и като малка. Тя обаче успява да покаже заложбите си и на 6 години става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия.

Въпреки, че от години живее в столицата и картините и са обиколили световни галерии Долорес Дилова не прекъсва връзката си с родиня Плевен където също показва това, което е сътворила. Последната и изява е на Биеналето на малките форми в града, където тя като миналогодишен победител показа цяла колекция от творби. Всички те грабват с преобладаващите си ярки цветове и морето, което някъде е спокойно, а другаде бурно, точно както и състоянията, през които минава авторката.

За да преоткрие себе си и да сътвори още красота Долорес участва в много пленери. Един от тях е "Звук и цвят", който се провежда край морето и чийто организатор е Дарик радио. Именно за това тя казва за себе си, че е един от художниците на Дарик и интонационната среда на картините й е именно радиото.

Долорес е от тези творци, които въпреки, че се реят в творческото пространство остават здраво стъпили на земята. Още за нея и завладяващият цветен свят на картините й чуйте в прикачения файл...