Проверки и вземане на проби за наличие на нитрати в зеленчуците започват инспекторите от РИОКОЗ-Плевен. Предвидено е в областта по борси и пазари да се вземат и изследват пет проби марули, седем проби спанак и три проби моркови. Съдържанието на нитрати в тези зеленчуци ще се следи строго, уточни д-р Цецка Данчева от РИОКОЗ-Плевен.
Нормата на нитратите за килограм оранжерийни марули до края на март е 4500 мг, а градинските марули трябва да са със съдържание на нитрати до 2500 мг. Нитратите в спанака трябва да са до 2500 мг, а морковите - до 3000 мг. Преди години пределът за съдържание на вредните препарати е бил 250 мг. След влизане в сила на европейското законодателство, нормата за наличие на нитрати в зеленчуците е повишена значително и в момента е 4500 мг, коментираха специалистите.
В РИОКОЗ-Плевен се изследват царевично брашно и чипс за наличие на генномодифицирани организми, каза още д-р Данчева. Пробите са взети по разпореждане на Министерство на здравеопазването.
Изследват се и осем вида сол за наличие на необходимото количество йод, при този продукт проблем няма.