Проверяват бензиностанциите за вредни емисии
Проверяват бензиностанциите за вредни емисии / netinfo
85 бензиностанции в Плевенска и Ловешка област към момента отговарят на изискванията за намаляване на емисиите от летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини. Това показват последните проверки на РИОСВ Плевен. На бензиностанциите са поставени специални технически съоръжения, които не позволяват да се отделят вредни емисии в атмосферния въздух.

Наредбата за поставянето на тези съоражения важи за всички нови бензиностанции, въведени в експлоатация след 27 юли 2000 г., включително. Към момента в Плевенска и Ловешка област има 164 действащи бензиностанции.

13 от тях попадат в жилищни зони, което означава, че задължително трябва да имат техническите съоръжения. 5 трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията до 31 декември 2007 година, а 5 от бензиностанциите са в незавършен процес на привеждане. 31 декември 2009 г. е крайният срок, в който 25 бензиностанции, извън жилищни зони, трябва да имат техническо оборудване, отговарящо на нормативната уредба.

През 2006 г. експертите от РИОСВ – Плевен са извършени 106 проверки в общо 76 обекта. При проверките са съставени 22 акта. Най-често срещаното нарушение е неспазване на сроковете за привеждане на бензиностанциите, пуснати в експлоатация преди 2000 г.