Протест с искане за справедливост, да няма расова дискриминация и съдът да подходи обективно и безпристрастно към подсъдим по дело за опит за умишлено убийство се организира тази сутрин пред Съдебната палата на Плевен. 

Булфото

Случаят на пръв поглед е тривиален, става въпрос за инцидент, станал пред дискотека в Плевен през август миналата година. Това каза пред журналисти Димитър Марковски, единият от адвокатите на обвиняемия по делото Васил Кочев.

След побоя над младеж в Плевен: Отстраняват няколко полицаи

Той обясни, че при сбиване на две групи младежи е наранен с джобно ножче един от участниците в боя. Ножчето е държано от подсъдимия по делото Васил Кочев. "По това не се спори.

Той е обяснил своите действия в полицията минала година лятото, когато е задържан. Впечатляващото в делото е, че имаме нараняване на пострадалия, което е под сантиметър и половина, т.е. подкожна рана, която е в страни от лявото подребрие.

Булфото

Това не е поставило в директна опасност живота на пострадалия. Според съдебния лекар, изготвил заключението, тази рана не представлява пряка опасност за живота и здравето на пострадалия", добави адвокатът. 

Бащата на пребитото 19-годишно момче в Плевен: Удрян е докато не изпада в безсъзнание (ВИДЕО)

"На базата на тези данни по делото не мога да си обясня как се поддържа особено пламенно обвинение за умишлен опит за убийство. Не само се поддържа, но и съдът в Плевен държи обвиняемият повече от година с най-тежката мярка за неотклонение - за постоянно в ареста. Затова е и такава днешната реакция на хората, които искат да изкажат своето мнение и протест", каза Марковски.

Булфото

Според адвокатите на Кочев по делото има "сериозен етнически момент", тъй като подсъдимият е от ромски произход. В протеста пред Съдебната палата участват около сто близки и приятели на Кочев. Адвокатите му обясниха, че в днешното заседание по делото ще поискат отвод на прокурора и на съдията.
Елина Кюркчиева, БТА