Приключи Национален конкурс на тема Изкуството в ежедневието ни
Приключи Национален конкурс на тема Изкуството в ежедневието ни / archiv.DarikNews

На 16 ноември 2012, завърши Национален конкурс, посветен на изкуството и всичките му проявления в нашето ежедневие. Инициатор е сдружение Младежки информационно-консултантски център „Интелект" - Плевен. Конкурсът стартира от Плевен на 16 октомври и беше с продължителност един месец. Основната му цел беше да популяризира ролята на изкуството като начин за запазване на ценностите, самосъзнанието и културата ни.

В регламента за участие нямаше определена възрастова граница, като идеята беше темата да докосне колкото се може повече хора от различни възрастови групи. Темите бяха две: „Изкуството като средство да бъдем човечни" и Мястото на изкуството в съвременното общество".

Всеки от участниците имаше възможност да си избере една от двете теми, или пък и двете, и да изрази своето виждане по начин който пожелае. В условията за кандидатстване нямаше никакви ограничения за начина на представяне на вижданията по темата. По този начин, организаторите целяха провокират фантазията и творчеството на участниците в конкурса.
На посочения за целта имейл бяха изпратени мисли, цитати, есета, стихове, рисунки, скици, колажи, снимки.

В хода на конкурса се включиха общо 416 души от цялата страна, като най-младият участник беше Калоян Митев на 8 години от Кочериново, Кюстендил, който изпрати рисунка, а най-възрастният беше Николай Тодоров на 57 г., от Якимово, Монтана, който изпрати цитати на известни философи с акцент върху ролята на културата в самосъзнанието на хората.

На всички участници бяха изпратени почетни грамоти и подготвено за целта видеоклипче - интерпретация на Либертанго по Астор Пиацола, в изпълнение на Милен Първанов и Лора Табакова, със специалното участие на Десислава Йотова и Милчо Петров.

Приключи Национален конкурс на тема "Изкуството в ежедневието ни"
netinfo

Всичките 416 участници в конкурса бяха победители, защото изразиха себе си, и вижданията си по темите по начин разкриващ тяхната индивидуалност.
От направения извод се оказа, че въпреки забързания начин на живот и трудностите, хората не са глухи за посланията които достигат до тях чрез различните форми на изкуство, а това са: да бъдем по-добри, да бъдем по-човечни и да запазим светлината в себе си.