Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Водещо заглавие в регионалния всекидневник "Посредник":

157 440 лева за плевенското Бюро по труда
Ще решат ли и проблема с достъпа?

Четири бюра по труда - в Плевен, Нова Загора, Перник и Самоков, ще получат безвъзмездно пари за одити за енергопотребление и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите. Това стана ясно след подписването вчера на договор между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията по заетостта.
Според информация от министерството, ще бъдат инсталирани съоръжения, основани на използването на алтернативни възобновяеми енергийни източници, ще бъде подобрен и достъпът за хора с увреждания.
907 хиляди лева е общата сума за четирите дирекции.

Край ХГ "Бешков" пропищяха от клошари и наркомани

За проблем, ескалирал от миналата година насам, алармира директорът на художествена галерия "Илия Бешков" Мирослав Минчев. През топлите летни дни всяка вечер, след като галерията затвори врати и екипът й си тръгне, на стъпалата пред сградата и прилежащите пространства наоколо се събират групи младежи, които се веселят там до малките часове. Нямаме нищо против това, но всяка сутрин, щом дойдем на работа, сме принудени да почистваме огромни количества боклуци - пластмасови и стъклени бутилки, фасове, найлонови опаковки, споделя Минчев. И не само това. По думите му доста са зачестили злоумишлените действия по сградата на галерията като са били счупени две стъкла, а пребоядисаната миналото лято фасада отново е нашарена със спрейове. Оказва се, обаче, че не купищата бутилки и потрошените стъкла са най-големият проблем. Все по-често, почиствайки останалото след вечерните купони, чистачките на галерията попадат на употребени спринцовки и игли.

И при 40 градуса на сянка

Няма изискване, което да спира пълненето на газ

Пожарът на цистерна в Разград, при който пострадаха петима души, двама от които много тежко, ни провокира да проверим как стои въпросът с безопасността при зареждане на газ и по-точно опасни ли са високите температури за този процес.
Насочихме се към централна газстанция в Плевен. Там служителят, въпреки че очевидно беше информиран какво трябва и какво не трябва да прави, не пожела да говори. Вървейки, той отговаряше едносрично и уклончиво на нашите въпроси. Това, което успяхме да разберем, е, че заради опасните жеги около 14 часа затварят обекта и отварят чак към 18 часа, когато става малко по-хладно.
Попитахме и дали пълнят битови бутилки с газ, на което получихме категоричен отговор, че бутилките са само на обмен. Това според нас обаче не е така, защото само преди няколко месеца заснехме в обекта човек, който сам пълни своята бутилка. Служителят отново каза, че той не знае, а този, който е наясно с изискванията, е шефът му. А ние питаме, ако самите служители не са наясно какво могат и не могат да правят, то какво ще стане? За да се измъкне от ситуацията, мъжът ни препрати в друга газстанция.

Съдът връща скандално уволнения ветеринар от кучешкия приют

С решение от 23 юли Районният съд в Плевен връща на работа изпълняващия длъжността ветеринарен лекар във временния приют за безстопанствени кучета към Община Плевен, уволнен през март тази година. Д-р Ангел Мавровски оспорва заповедта на общината, в която се твърди, че трудовото му правоотношение е прекратено поради непритежаване на нужния стаж за заемане на длъжността и липса на качества за ефективно изпълнение на възложената работа. Счита, че заповедта за уволнението му е незаконосъобразна и моли съда да я отмени, да го възстанови на длъжността и да осъди ответника да му заплати обезщетение за оставането му без работа за период от 6 месеца.

Pe4enkata тръгва на турне с комедийно шоу

След успешното представяне на "Spirit of Burgas" на плевенската бийтбоксърка Адриана Николова, по-позната като Pe4enkata, й предстои нова серия от участия в горещото лято. От 11 август световната шампионка по бийтбокс тръгва заедно с екипа на популярно комедийно на национално турне под мотото "Кръвта вода не става". Турът е посветен на 100-годишнината от Балканската война. В рамките на проявата ще бъдат изнесени 12 концерта в 9 български града, като за съжаление, Плевен отсъства от програмата на актьорите и компания