Преглед на печата
Преглед на печата / netinfo


Водещото заглавие във вестник „Посредник":

България се отказа от АЕЦ "Белене"

България няма да строи АЕЦ "Белене". Но ще плати поръчания на Русия реактор, който трябва да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй" или продаден. "Взехме решение да прекратим проекта АЕЦ "Белене" и да доплатим първи реактор, който октомври месец ще е окончателно готов. Около 140 милиона евро остава да се дадат още за него", каза премиерът Борисов пред журналисти след правителственото заседание вчера и след като информира президента и икономическата комисия в парламента. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи решението на руския изпълнител - "Атомстройекспорт". Добрев ще убеждава руската страна да не съди НЕК заради отказа от ядрения проект.
На мястото на АЕЦ "Белене" може да бъде построена газова централа като балансираща мощност за съществуващите в Североизточна България соларни и вятърни паркове, обяви още Борисов.

Актьорът Леонид Йовчев

Един "Икар" между ролите, книгите, Кайлъка и наградите


Телефонът на Льонята (така го знаем ние от Плевен, още от детските и младежките му години, нищо че в София вече е Лео) вчера до обяд даваше все заето - няколко пъти се опитах да се свържа вчера с него, след няколко минути звънна моят телефон - той се обади. Леонид Йовчев е младият актьор, който спечели тазгодишния "Икар" за поддържаща мъжка роля миналата нощ. И двамата си спомнихме за един разговор отпреди няколко години на пейките пред театъра, затова веднага решихме да оставим официалното "Вие" и да си говорим на "Ти". Льонята жъне успехи на софийска сцена, но е плевенчанин, 83-и набор, завърши Езиковата. "Къде ме сварвате ли - ами в Плевен, отивам на разходка в Кайлъка с мама и с кучетата ми", отговаря със смях той. "Затова и не бях на "Икар"-ите, исках да се прибера малко тук, при майка ми, да си почина. Не съм си идвал от август, а и не се очертава в близко бъдеще", изпреварва въпроса ми той. "Да не се разочароваш като видиш Кайлъка, малко е позанемарен", го предупреждавам. "Така ли, дано да е наистина занемарен - колкото по-малко хора, толкова по-добре", отговоря Льоня.


Канят във Фейсбук плевенчани да чистят Кайлъка
ЗАГЛАВИЕ

Група "Почистване на Кайлъка" създадоха плевенски младежи в социалната мрежа. Началото на акцията е обявено в 9 часа в събота, 31 март, и ще продължи до 12 часа. Към общински и държавни служители ще се присъединят учениците от Младежкия градски парламент и студенти от локалната организация на Асоциация на студентите медици в България, както и служители от Пожарна безопасност и защита на населението.
Кампанията ще е в три лъча. От началото на парка до езерото ще чистят учениците, пространството от езерото до тенис кортовете - служителите и от хотел "Кайлъка" до "Люляците" - студентите.
За всички участници са осигурени чували и ръкавици.

Две красавици от областта на финала на "Мис България"

13 красавици продължават към финала на конкурса "Мис България 2012", стана ясно от риалити формата "Пътят към короната 2". Това информират организаторите на проявата. Момичетата бяха избрани от 22-те полуфиналистки, селектирани на първите кастинги в края на месец февруари. Пред финалистките предстоят редица предизвикателства, като ще се запознаят с редица общественозначими теми - проблемите на децата в SOS-селища, връщането към живота на наркозависими в терапевтичните комуни, животът в центрове за временно настаняване на бездомни хора, грижите за кучета в приют.
Сред 13-е финалистки има и две представителки от Плевенска област. Едната от тях е Виктория Фазлийска от Кнежа, на 21 години, която е модел с големи амбиции. Обича всички неща, които привличат младите хора - киното, спорта, хубавата музика и, разбира се, книгите. Завършила е Езиковата гимназия в Плевен, а в момента следва "История" в Софийския университет. Другата наша участничка е Милена Борисова. 20-годишната плевенчанка се занимава с мода и помага на приятеля си с работата, когато е свободна.

Полиция и психолози искат комшии на "Тотлебен" 33

Кметът: Ще реша проблема

Темата за полуразрушения от разграбване и отдавна опасен за живеене 16-етажен блок на ул. "Тотлебен" 33 отново е на дневен ред. Всъщност, в тежката - с над 60 точки, сесия днес не фигурира, но кметът проф. д-р Димитър Стойков се зарече, че ще занимае съветниците с проблема.
Накратко какво се случи през последния месец. На редовен брифинг в Общината кметът каза, че две комисии вече са "гледали" въпросния жилищен блок. Поводът - многобройни сигнали на живеещи в съседство. Като повече от окаяно определи кметът състоянието на блока. И припомни, че на "Тотлебен" 33 живеят 40 семейства, спрени са водата и електрозахранването, заради неплатени сметки. Което не пречи на "обитателите" да си крадат ток, например. Или да режат цели тераси, за които намират "пазар".
Преди няколко дни проф. Стойков сподели, че е разговарял с група плевенчани, живеещи в съседни блокове, които са внесли в Общината поредната жалба с конкретни искания по отношение на "обитателите" на "Тотлебен" 33.