Предлагат решение на проблема с изтичането на медицински кадри
Предлагат решение на проблема с изтичането на медицински кадри / netinfo

Преподавателите в Медицинските университети да минат на основно подчинение на висшите училища, а не на болниците, където практикуват, както е сега. Това предложение от Съвета на ректорите на петте висши медицински учебни заведения в България представи днес в Плевен председателят на Съвета и ректор на Медицински университет Плевен проф. д-р Григор Горчев.

Според него, това е начинът да се реши проблема с изтичането на квалифицираните медицински кадри от страната. Ако минат на основен трудов договор към Университета, лекарите ще получават заплати като преподаватели между 600 и 700 лева. До сега те получават от учебните заведения около 120 лева като хонорари за лекторска дейност. За да представи предложението на Ректорския съвет, проф. Горчев ще се срещне и с министъра на здравеопазването доктор Евгений Желев.

Ако отговорните институции приемат предложението за заплащането на преподавателите, ще са необходими около 10 милиона лева, които трябва да се заделят от държавния бюджет за следващата година. Около 3-4 хиляди са представителите на академичната медицинска общност от петте университета, които могат да се възползват от промяната.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл от проф.д-р Григор Горчев.....