/ Община Плевен
Посланикът на Република Словакия у нас Н. Пр. Мануел Корчак е посетил Плевен и се е срещнал с кмета Георг Спартански, съобщиха от Общината.

Дипломатът е бил съпровождан от консула при Посолството Ивана Марксфелдова. "България и Словакия винаги са били в добри отношения във времето и сътрудничеството между страните трябва да бъде продължено", е казал в разговора си с посланика кметът Спартански.

Приемат предложения за събития в Спортния календар на Плевен за 2022 г.

Той е подчертал, че понятието "Обединена Европа" означава "конкретни контакти и стъпки за сближаване между регионите, а по мой опит културата и образованието са най-благодатните сфери за общи проекти". Плевенският кмет е добавил, че при взаимен интерес могат да бъдат установени партньорски отношения със словашки град.

Конкретният повод за визитата на посланик Корчак е бил откриването на паметна плоча на словаци, живели в Горна Митрополия. След Втората световна война част от тях се завръщат в родината, но носят България и Плевенския край в сърцето си.

Община Плевен

"Това е един от мостовете, които свързват народите ни", е споделил дипломатът. "Обединяват ни не само общите славянски корени, но и процесите в годините на преход към демокрация, общото ни членство в Европейския съюз, както и съвременните реалности и предизвикателства", е казал още той.

Теми на разговор са били още съвременното икономическо развитие на България и Словакия, последствията от световната пандемия и преодоляването им.
БТА