Плевенска филхармония и хор Гена Димитрова поставят Кармина Бурана
Плевенска филхармония и хор Гена Димитрова поставят Кармина Бурана / archiv.DarikNews

"В това начинание се включиха Община Плевен и домакинът на събитието Регионален исторически музей, който ни предостави своя парк.Още миналата година, когато направихме "Нощ в музея" започнахме да мислим за следващото му издание, а сега вече мечтаем това да стане една традиционна лятна сцена", каза на среща с журналисти директорът на Плевенска филхармония, Евлоги Илиев.

Той припомни, че Кармина Бурана от Карл Орф е правена в Плевен през 1999 година в концертен вариант в Драматичния театър. "Сценичната кантата Кармина Бурана, която представяме в петък ще бъде на открито с балет и мултимедия", каза още директорът.

"Кармина Бурана" на Карл Орф е едно от най - красивите произведения, написани за оркестър, голям хор, солисти, балет и детски хор", сподели диригентът на хор "Гена Димитрова", Анелия Дечева. Музиката в произведението представя преходността на щастието и нещастието, любовта и разгула, разказа още тя.
В изпълнението на кантатата в петък участие ще вземат солистите на Русенска опера Мария Цветкова - сопран, Георгиус Филаделфес - тенор и Александър Крунев - баритон, както и част от балета на операта в Русе.

Плевенска филхармония поема 40% от разходите по поставянето на Кармина Бурана на плевенска сцена, а другите 60% поема община Плевен.
В парка на Регионалния исторически музей ще бъдат осигурени 400 седящи места.

Билетите за събитието ще са по 4 лева и могат да бъдат закупени на касата на Драматичен театър "Иван Радоев", а в деня на концерта - 15 юни - петък и на входа на музея.

Продължителността на сценичната кантата Кармина Борана е около час и 15 минути. Началото й е в 21:00 часа.  

Плевенска филхармония и хор Гена Димитрова поставят Кармина Бурана
netinfo

През 1936 година, немският композитор Карл Орф удивява музикалния свят със своето произведение "Кармина Бурана". На фона на сложните композиции, характерни за съвременната музика тогава, неговата творба се отличава с напевна мелодика, подчертани опростени ритми и яснота на формата.

Цикълът народни песни от XIII век, открит през 1803 в един баварски манастир, е вдъхновил автора с красотата на любовните и шеговити стихове на примитивен латински, немски и френски средновековен език.

Карл Орф е написал музика върху 25 от песните и ги е разделил на три части: първата възхвалява природата и пролетта, втората - виното, а третата - любовта. Във встъплението и заключението той се прекланя пред всемогъщата Фортуна.