Stabat mater
Stabat mater / pleven philharmony
Шедьовърът на Росини „Стабат матер“ ще прозвучи в зала „България“ на 24 октомври от 19:00 ч. в изпълнение на Плевенска филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и солистите Мила Михова – сопран, Глория Кънева – мецосопран, Георги Султанов – тенор и Пламен Кумпиков – бас. Диригент ще бъде Деян Павлов. Концертът е посветен на 150 годишнината от смъртта на Джоакино Росини.

„Стабат матер“ е сред най-популярните произведения на гениалния Росини. Премиерата в Париж на 7 януари 1842 г. е толкова успешна, че в същата година, произведението е изпълнено в още 29 европейски града. И до днес творбата вълнува със своята силна експресивност и необичайна естетика. Плевенската филхармония и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ - с диригент Славил Димитров не си партнират за първи път. Тяхното сътрудничество е подкрепено от диригента Деян Павлов, който не пести суперлативи за професионализма на двата състава.
Младите и много талантливи Мила Михова и Глория Кънева, заедно с утвърдените им колеги Георги Султанов и Пламен Кумпиков, ще представят историята за страдание, горест и вяра, че любовта и красотата винаги намират път към сърцата ни.