lekar
lekar / dariknews.archive

Плевен се включва в Националната кампания за повишаване на информираността за меланома – най-опасния кожен рак. Кампанията „Специалистите говорят за меланома“ дава думата на онкодерматолозите – лекарите, които лекуват това заболяване.  Тя се организира от Институт за здравно образование, а целта е рисковите пациенти възможно най-бързо да бъдат насочени към правилния специалист – онкодерматолог. За да бъде спасен животът им – да се постави ранна диагноза и да останат здрави без никакво друго лечение. Специалистът, който участва в кампанията в Плевен, е д-р Веселин Киров – онкодерматолог в Отделение за диспансерно наблюдение на онкологични заболявания при УМБАЛ „Г.Странски“. 

Причината за кампанията е недостатъчното професионално и обществено познаване на заболяването, включително и от личните лекари, оттам – късна диагноза и висока смъртност. Ако меланомът се установи в първите стадии, шансовете за пълно излекуване са много високи. България обаче е на челно място по смъртност от меланом в света.

„Темата за кожния рак е много актуална в Европа. Говори се дори за епидемия от меланома. В България честотата на този рак не е голяма. Но за разлика от Европа и САЩ, тук заболяването се открива много, много късно“, обяснява д-р Веселин Киров.

Меланомът е злокачествен рак на кожата – развива се бързо и агресивно. Започва както от бенки, така и върху видимо здрава кожа. Причина за появата му са клетки, на които се дължи цветът на кожата. Ако не се отстрани рано, може да се разпространи по лимфен или кръвен път. Мъжете боледуват по-често от жените, а хората със светла кожа и много бенки са по-рискови.  В последните две години в Отделението в Плевен са открити 70 нови случая на меланом. В България всяка година се регистрират около 500 нови случая. За последните две години починалите от меланома в страната са 238 души. Голяма част от тях е можело да бъдат спасени. Единственият начин да се постави правилната диагноза е хистологичното изследване. Съмнителната лезия се отстранява оперативно изцяло с местна анестезия – бърза и лесна процедура. Изследването потвърждава или отхвърля диагнозата. Правилното отстраняване на бенка или  съмнително образувание е нужно и абсолютно безопасно за здравето.

Лечението на меланома е напълно безплатно за пациентите от Плевен и региона. Те не заплащат дори потребителска такса при престоя в болницата. Има възможност и за лечение в чужбина, което също е безплатно. Това е т.нар. участие в клинични проучвания на нови медикаменти и се прилага при пациенти, при които ситуацията изглежда безизходна. Двама души от Плевен са изпратени в германска клиника по такава програма, информират инициаторите на кампанията.