bitolja
bitolja / obshtina pleven
Официална делегация от Община Плевен, водена от кмета Георг Спартански, посети побратимения македонски град Битоля по повод Деня на Освобождението на града – 4 ноември.
           
По време на визитата делегацията осъществи среща с новоизбрания на първи тур на местните избори кмет на Битоля г-жа Наташа Петровска. При проведените разговори и двете страни заявиха готовност за активизиране на партньорските отношения, датиращи от 1999 година.

Участието на плевенската трупа в Театралния фестивал, както и на малки художници от школа „Колорит” в ежегодния международен конкурс за детска рисунка „Малък Битолски Монмартър” е традиционно, посочи Георг Спартански, но културните ни връзки трябва да се надграждат и разширяват, защото именно те са най-сигурният мост за сближаването на нашите градове и страни.
         
От своя страна Наташа Петровска изрази мнение, че Община Плевен може да бъде изключително полезна с методическа помощ предвид дългогодишния си опит при разработването на проекти с европейско финансиране за местната администрация в Битоля. Бъдещи съвместни проекти по линия на транснационални програми с европейско финансиране също биха били от значение за двата града и за укрепване на връзките между тях, убедена беше г-жа Петровска.

Плевенската делегация участва и в тържествени ритуали и събития, посветени на годишнината от Освобождението на Битоля.

"Посещението е сериозна крачка за възстановяването на отношенията с поредния град партньор в изпълнение на намеренията ми лично да посетя и се запозная с ръководствата и съвременното развитие на нашите побратими от различни страни, за да потърсим заедно допирни точки за изпълването им с реално съдържание", допълни Георг Спартански.