/ nui p pipkov pleven
На 22-ри март - петък, Перкусионен ансамбъл "Акцент", който е създаден в НУИ"Панайот Пипков" от преподавателите Симеон Серафимов - ударни инструменти и Августина Серафимова през 1984-та година, ще отбележи своята 25-та годишнина.

"КонцертмайсторЪТ и...за нея" е мотото на концерта на Плевенска филхармония тази вечер

В програмата на съвместния концерт с музикантите от Плевенска филхармония са включени Бизе-Шчедрин - "Кармен сюита", "Унгарски танц No.1 от Йоханес Брамс и "Ръченица" от Петко Стайнов и редица музикални изненади, които ще поднесат възпитаниците от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов. Диригентската палка ще бъде в ръцете на Славил Димитров.

Началото на концерта е в 19:00 часа в зала "Емил Димитров" в Народно читалище"Съгласие-1869" - Плевен.

akcent
nui p pipkov pleven

През своята 25-годишна история Перкусионен ансамбъл "Акцент" участва в концерти, организирани от Народното събрание на Република България, министерствата на културата, на образованието и науката, постоянното представителство на ООН. Носител е на десетки призови награди от редица национални и международни конкурси: „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” - София, „Надежди, таланти, майстори” - Добрич-Албена, „Пендим” - Пловдив, „MAGIC”, „Върбан Върбанов”– Бургас, „Франц Шуберт” - Русе. Участва в културни проекти в България и Франция.

Под ръководството на Серафимов и Августина Серафимова ансамбълът концертира активно у нас и в чужбина: Германия, Италия, Австрия, Словакия, Унгария и Франция. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум. Перкусионен ансамбъл „Акцент” заедно със своя ръководител Симеон Серафимов се изявява като солист на Плевенската и Шуменската филхармония, на Сливенския симфоничен оркестър. Съставът участва в Международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, Лауреатски дни „Катя Попова”, „Млади виртуози”, „Мартенски музикални дни”, "Дни на музиката в Балабановата къща", „Мадарски конник”, първата среща на PAS в София...

Свири под палката на Георги Нотев, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Славил Димитров и Найден Тодоров в българската премиера на операта „Нос” от Шостакович - Русе (2012). Осъществява световни премиери на произведенията за ударни инструменти „4/4”, от Александра Фол, „Натюрморт с палки” от Румен Бальозов и „Посвещение” от Любомир Денев във Фестивала на американска и българска музика „АмБъл” в БНР - София (2000 и 2010).